Czytasz: Pierwsze takie smaki na słynnej trasie restauratorów

Pierwsze takie smaki na słynnej trasie restauratorów

Była już śląska, beskidzka i jurajska. W tym roku na słynnym Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” po raz pierwszy pojawią się także tradycyjne potrawy kuchni zagłębiowskiej.

„Śląskie Smaki” - oficjalny szlak Śląskiej Organizacji Turystycznej - to obecnie 29 lokali. Co je wyróżnia? - Oczywiście smakowite dania, które przyrządzane są według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, choć niejednokrotnie podane w nowoczesnej formie - mówią przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej. Zaznaczają, że wiele osób kosztując specjałów ze szlaku, wspomina z rozrzewnieniem smaki swojego dzieciństwa. A to chyba najlepsza rekomendacja!

Cztery nowości na pysznym szlaku

Lada chwila do szlaku „Śląskie Smaki” dołączą cztery nowe miejsca: restauracja Kameralna w Pszczynie, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, restauracja Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej i Zielony Ogród w Zabrzu. Każda z nich z popisowymi daniami, która na stałe zagoszczą w menu. Certyfikaty odbiorą już w najbliższy piątek, podczas rozpoczęcia Targów GLOB 2017 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

foto: restauracja Kameralna Pszczyna

„Śląskie Smaki” - Kuchnia myśliwego i wiślański sernik

Pszczyńska restauracja Kameralna na listę śląskiego szlaku kulinarnego wparła się przebojem! Czerpiąc z inspirowanej tradycją myśliwską kuchni myśliwskiej, poda nam jelenia z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polanymi palonym masłem. Czym popisuje się wiślańska Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki? Nie można odpuścić sobie tu tradycyjnych placków szkubanych, a na deser – puszystego wiślańskiego sernika.

foto: restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki Wisła

Modra z ekologicznych upraw

Miłośnikom ekologicznej żywności polecamy Zielony Ogród z Zabrza. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni śląskiej jak wodzionka z bratkartoflami czy rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą przyrządzane są ze składników z ekologicznych upraw lokalnych producentów. - Jest to także jedyna restauracja „Śląskich Smaków”, która serwuje śląskie niebo, czyli schab wędzony osobiście przez właścicieli restauracji, który podawany jest z sosem z suszonych owoców i knedlami – podkreślają przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej.

foto: restauracja Zielony Ogród Zabrze

 

Zagłębie pierwszy raz na talerzu

Na uwagę z pewnością zasługuje też restauracja Zagłębie Smaku (restauracja Hotelu Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej). To pierwsza restauracja Szlaku, w której można spróbować tradycyjnych potraw z Zagłębia. Zjemy tam więc zagłębiowską zalewajkę, pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami, a także przepyszne racuchy drożdżowe.

foto: restauracja Zagłębie Smaku Dąbrowa Górnicza

Czytaj więcej