Czytasz: Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS] Na farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS] Na farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami? Przepis mamy doskonały! Prosty przepis na pierogi z kapusta i grzybami na wigilijny stół. Oczywiście mamy również przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Sprawdzisz, jak zrobić farsz z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapusta i grzybami. Przepis

Na samą myśl o pierogach z kapustą i grzybami cieknie ci ślinka? Nic dziwnego, pierogi z farszem z kapusty i grzybów to od lat jeden z obowiązkowych gości na wigilijnym stole.

Składniki do ciasta na pierogi z kapustą i grzybami: 

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Powoli dodajemy gorącą wodę. Należy uważać, by się nie poparzyć. Dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne.
  2. Ciasto odstawiamy na 15 minut, najlepiej zawinąć w folię, by nie wyschło. Po upływie 15 minut dzielimy na 4 części, po kolei każde rozwałkowujemy. Resztę ciasta zostawiamy w folii.
  3. Małą szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.
  4. Gotujemy od 3 do 5 minut, aż wypłyną do góry.
    Podawać z usmażoną cebulką.

Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na farsz

Składniki potrzebne do farszu do pierogów z kapusta i grzybami:

  • 0,5 kg suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 3 łyżki oleju

Jak zrobić farsz do pierogów z kapusta i grzybami?

  1. Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy i odstawiamy na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe, zostawiamy je w wodzie na noc.
  2. Gotujemy grzyby, dodajemy pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości. W tym czasie gotujemy osobno kapustę zalaną wodą.
  3. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy grzyby i kapustę, po czym mielimy wszystko w maszynce do mięsa, możemy też drobno posiekać. Wodę, w której gotowały się grzyby możemy wykorzystać do zupy grzybowej.
  4. Smażymy na patelni cebulę, aż będzie złocista. Dodajemy do farszu, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Czytaj więcej