Czytasz: Pierniki na święta. Jak zrobić pierniczki świąteczne? [ŁATWE PRZEPISY]

Pierniki na święta. Jak zrobić pierniczki świąteczne? [ŁATWE PRZEPISY]

Boże Narodzenie 2018 coraz bliżej, a część osób nie potrafi sobie wyobrazić świąt bez pierniczków. Jak zrobić pierniczki na święta? Sprawdźcie najlepsze przepisy na pyszne i proste pierniczki!

 Przepis na pierniczki na święta [PRZEPIS I]

 Składniki na pierniki świąteczne:

  • 1/4 szklanki miodu
  • jajko
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Jak zrobić pierniki na święta?

1. Masło, miód oraz cukier należy podgrzać w garnuszku – tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie, do utworzonej masy trzeba dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować.

2. Otrzymane ciasto należy wałkować na stolnicy, podsypując ją lekko mąką.

3. Teraz pora na wykrawanie wymarzonych kształtów – pierniczków w kształcie serduszek, choinek czy gwiazdek.

4. Pierniczki należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki świąteczne piecz około 8 – 10 minut, w temperaturze 170ºC - 180°C.

Pierniki na święta: Co zrobić, gdy ciasto jest za miękkie?

W sytuacji, gdy ciasto na pierniki jest za miękkie wystarczy je schłodzić. Ułatwi to późniejsze wałkowanie. Z kolei, gdy ciasto na pierniczki świąteczne nie będzie miało wymarzonej konsystencji – będzie zbyt sypkie, można to zmienić dodając płynnego miodu.

Przepis Moje Wypieki

Przepis na pierniczki: Najlepsze pierniki na święta [przepis ii]

Pierniki na święta z nutą pomarańczy – składniki

  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 120 g śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • sok z pomarańczy + cukier puder = lukier pomarańczowy 

Świąteczne pierniczki – jak zrobić?

1. Śmietanę z cukrem i jajkiem należy zmiksować – aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy sodę sodę oczyszczoną, otartą skórkę pomarańczy, sok z pomarańczy, kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę. Całość należy zmiksować, aż do otrzymania gęstej masy.

2. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C.

3. W miseczce należy wymieszać ok. 4 łyżeczek soku z pomarańczy z 3/4 szklanki cukru pudru. Upieczone pierniczki należy ściągnąć z blachy i lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe pierniki świąteczne maczamy w lukrze pomarańczowym i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przepis Escapeintokitchen.blox.pl

 

Przepisy na idealne pierniki świąteczne [WIDEO] 

Świąteczne pierniczki – jak zrobić? [przepis wideo]

 Przepis na świąteczne pierniczki

 LUKIER DO PIERNIKÓW. Jak zrobić?

LUKIER DO PIERNIKÓW PRZEPISY

PRZEPIS NA LUKIER DO PIERNIKÓW 

Składniki na lukier do pierników:
1 białko
ok. 1,5 szklanki cukru pudru
ew. trochę wody mineralnej

Sposób przygotowania:
Białko ubić delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło. Cukier puder przesiać i ucierać razem z białkiem. Ucierać, nie ubijać, przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.

Kiedy lukier jest gotowy?
Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier do pierników jest za rzadki, dosypać cukier puder i ponownie ucierać. Jeśli lukier jest za gęsty, trzeba dodać trochę wody. Uwaga: trochę, czyli dosłownie 1/4 nakrętki po wodzie. Woda bardzo rozrzedza lukier, więc należy zachować ostrożność. Lukier do pierników powinien powoli skapywać z łyżeczki a ślad nie powinien szybko zanikać.

Przepis z Kuchnia w formie

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk "START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!