Zdrowie, Kulinaria

Paradocs: Nieznany świat jadalnych roślin

Wiemy, jak smakują marakuje i krewetki z drugiego końca świata, a nie odróżniamy smaku listków brzozy i lipy, które kwitną przed naszym domem.

Zupa z podagrycznika, sałatka z koniczyną i naleśniki z babką lancetowatą. Kuchnia może być różnorodna i bogata w nowe smaki. A składniki naszego obiadu znajdziemy na trawniku. Tam, najmniej jest trawy. Rosną za to kwiaty i chwasty, z których można robić sałatki, ciasta i napary. Wyprawa na łąkę i efekt w postaci reportażu o jadalnych roślinach to drugi odcinek naszego nowego cyklu dokumentalnego „Para Docs”. To multimedialne reportaże, w których w nowoczesnej interaktywnej formie pokazywać będziemy ludzi, historie i to wszystko, co wydaje nam się ciekawe. Zapraszamy do oglądania.

Najlepiej przed ekranem komputera. Tak więcej i lepiej widać. To dokument interaktywny, by przechodzić kolejne poziomy, czytać teksty, oglądać zdjęcia czy filmy, trzeba klikać w umieszczone po bokach ikony. Szczegółowa instrukcja znajduje się na początku dokumentu.

Naciśnij przycisk "play" widoczny na zdjęciu poniżej, aby uruchomić dokument. Reportaż automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Życzymy miłego oglądania! 

PS Przepisy pochodzą z bloga dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia. Można też je znaleźć w książkach: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Różane przepisy".

 

Czytaj więcej

Napisz do autorów k.glowacka@silesion.pl, a.pastor@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Historia naszego regionu