Oświadczenie FAME MMA oraz HIGH LEAGUE w sprawie Prime Show MMA

Prezentujemy oświadczenie FAME MMA oraz HIGH LEAGUE podpisane przez Rafała Pasternaka (Prezesa Zarządu FAME MMA), Krzysztofa Rozparę (Członka Zarządu FAME MMA), Sławomira Bielskiego (Członka Zarządu HIGH LEAGUE) i Khazibi Edelbieva (Prezesa Zarządu HIGH LEAGUE), które pojawiło się w serwisie Twitter:

“Władze organizacji FAME MMA oraz HIGH League wyrażają sprzeciw wobec nieuczciwych praktyk stosowanych przez federację PRIME SHOW MMA. Wspomniana organizacja wielokrotnie nawiązywała współpracę z zawodnikami, którzy posiadali ważne umowy z FAME lub HIGH League. W tych umowach zawodnicy świadomie zobowiązywali się do zachowania zakazu konkurencji w określonym w umowie czasie.

Pragniemy podkreślić, że zarówno FAME MMA jak i HIGH League nigdy nie dopuszczały się podobnych działań i zawsze szanowały umowy zawierane przez zawodników z innymi organizacjami. Oczekujemy od pozostałych organizacji freak fightowych poszanowania powszechnie obowiązujących zasad uczciwej konkurencji.

W odpowiedzi na powtarzające się przypadki ignorowania, zarówno przez federację PRIME jak i niektórych zawodników, zapisów o zakazie konkurencji jesteśmy zmuszeni podjąć zdecydowane działania.

Oświadczamy, że zawodnicy, którzy dopuszczają się łamania zakazu konkurencji otrzymują automatycznie dożywotnią dyskwalifikację z możliwości udziału w galach organizowanych przez FAME MMA oraz HIGH League. Decyzja ma charakter solidarnościowy – tzn. zawodnik, który złamie zakaz konkurencji względem HIGH League zostanie również zdyskwalifikowany z przyszłych startów w federacji FAME oraz odwrotnie. Tym samym osoby, które zdecydują się na niedochowanie zapisów umownych w zakresie zakazu konkurencji już więcej nie otrzymają żadnej propozycji współpracy ze strony naszych organizacji. Decyzja obejmuje dyskwalifikację dla zawodników, ale również wyklucza współpracę z tymi osobami w jakiejkolwiek innej roli (np. komentatora, prowadzącego, eksperta, etc.)”.

Każdy zawodnik, który od teraz walcząc w PRIME, złamie zapisy umowy zawartej wcześniej z FAME lub HIGH League, nie będzie miał wstępu do żadnej z tych organizacji.” – doprecyzowano.

5 1 Głosowanie
Ocena artykułu