Relacja

Jak zrobić pyszne śledzie? NAJLEPSZE PRZEPISY

Ostatki, Śledzik. Karnawałowa rozpusta się kończy, zaczyna się (od środy) Wielki Post. Dzisiaj ostatni dzień karnawału 2017, w Polsce jednoznaczenie kojarzony z jedzeniem... śledzi. Ale jak przyrządzić śledzie na Ostatki? Zobaczcie nasze przepisy na śledzie.

CZYTAJ KONIECZNIE: Ostatki. Dziś jemy śledzie! - WIĘCEJ O TRADYCJI OSTATKÓW

Śledź na Ostatki: Śledź w oleju PRZEPIS

Składniki na śledzia w oleju na Ostatki:

0,5 kg płatów śledziowych
2 łyżki musztardy
3 cebule pokrojone w kostkę
0,5 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
6 ziaren pieprzu

Śledź w oleju na Ostatki - sposób przygotowania:

Przepis na śledzia na wigilię w oleju jest prosty i zajmie nam ledwie kilka minut. Płaty myjemy, po czym smarujemy musztardą, ale tylko po jednej stronie. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Następnie zwinięte rulony przekładamy do słoika i układamy warstwami, przekładając warstwy cebulą. Przyprawy dodajemy na końcu, na wierzchu, po czym zalewamy olejem. Koniecznie będzie na odstawienia na 2 dni do lodówki, aby smak się "przegryzł".

Zobacz inny przepis na śledzie w oleju na Ostatki:

 

Śledź na Ostatki: Śledź w śmietanie PRZEPIS

Składniki na śledzia w śmietanie na Ostatki:

0,5 kg płatów śledziowych
300 g śmietany
2 cebule
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
przyprawy - sól i pieprz

Śledź w śmietanie na Ostatki - sposób przygotowania:

Przygotowanie śledzia na Wigilię w śmietanie zajmie nam kilka minut. Na początku obieramy i kroimy w plastry cebulę, po czym myjemy płaty śledzia i kroimy na kawałki. Śmietanę nalezy doprawić - solą, cukrem pudrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Wystarczy połączyć wszystkie składniki ze sobą i gotowe.

Zobacz inny przepis na śledzie w śmietaniu na Ostatki:

 

Sałatka śledziowa na Ostatki


Składniki na sałatkę śledziową na Ostatki:

2 płaty matiasów, jabłko, 2 cebule czerwone, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki majonezu.

Sałatka śledziowa na Ostatki - sposób przygotowania:

Pokroić jabłko i cebule w kostkę, a matiasy w paski, po czym dodać odsączoną z zalewy fasolę i 4 łyżki majonezu. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku.

 

Czytaj więcej

Napisz do autora w.stech@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Kultura