Czytasz: Z miłości do prostego jedzenia

Z miłości do prostego jedzenia

Pizza z pieca opalanego drewnem i 50 win do wyboru. Mamy Włochy w centrum Katowic.

Novo to rozwinięcie letniego projektu kontenerowego Sezonovo, który działał w Dolinie Trzech Stawów. Przemek Błaszczyk z ekipą serwowali tam pizzę z wielkiego pieca opalanego drewnem. Można było odpocząć w sadzie, w cieniu wiśni i jabłoni, wypić prosecco i zjeść, nie tylko pizzę. - Na prośbę gości zamieniliśmy projekt sezonowy w całoroczny. Ulokowaliśmy się w centrum Katowic i od kilku dni działamy – mówi Przemek Błaszczyk, współwłaściciel Novo.

Kuchnia prowincjonalna 

Restauracja znajduje się przy ul. Warszawskiej 15, na miejscu Fabularnej. Z ulicy będzie witał neon, a już od progu uwagę przykuwa wielki piec wyłożony białą mozaiką. To w nim powstaje pizza (cena 17-39 zł), która jest specjalnością lokalu. W środku pachnie Włochami, bo to właśnie kuchnię włoską znajdziemy w menu. A tam, oprócz pizzy, antipasti zimne i ciepłe (ceny 15-29 zł). - Jest też kuchnia prowincjonalna, uboga, czyli podroby. Mamy flaki po rzymsku, ogon wołowy duszony w pomidorach, arancini z cielęciną, gulasz z podrobów w stylu piemonckim – wymienia Błaszczyk.

- Chcemy wprowadzić ręcznie robione makarony, risotto, ale na wszystko potrzebujemy czasu, bo jak mówią Włosi: „Nie od razu Rzym zbudowano” - dodaje.

 

Budyń i wino z Lombardii

Na deser można zjeść tiramisu, albo specjalność szefa kuchni – Witka Wróbla. To budyń czekoladowy z bezą i słonym karmelem. Tym, co ma wyróżnić lokal jest karta win. Można wybierać spośród 50. Chodziło o to, by pokazać, jak zróżnicowane są Włochy. Mówi Błaszczyk: - Ktoś powie „Ach, same Włochy. Ale chcemy pokazać, jak różnorodny może być jeden kraj. I że inaczej smakuje wino z Lombardii, inaczej z Piemontu, a jeszcze inaczej z Sycylii.

To nie pierwsza restauracja w Katowicach serwująca włoskie specjały.

- Rynek śląski jest chłonny. Kuchni prostej, wysokiej jakościowo, z miłą obsługą, nigdy dość – tłumaczy Błaszczyk.

Sam najbardziej lubi pierogi ruskie. Dla niego, dobra kuchnia musi być prosta i z wysokiej jakości produktów. To podstawa nie tylko w Novo. Błaszczyk, finalista programu „Top Chef”, prowadzi też w Chorzowie restaurację Manana. A co z Sezonovo? Właściciel zapewnia, że pracują nad tym, by i w tym roku ruszył letni kontener.

Czytaj więcej