Weekend

Największy przysmak Jury? W sobotę danie ma swój festiwal

Proste składniki, mało skomplikowany przepis. A smak? - Niebiański – twierdzą mieszkańcy Poręby pod Zawierciem. W sobotę zapraszają na XV Międzynarodowy Festiwal Prażonek.

fot: MOK Poręba

Dlaczego prażonki tak wszystkim smakują? - To kwestia przepisu i sposobu przygotowania – mówią specjaliści z Poręby. To wyjątkowe danie przyrządza się z pokrojonych ziemniaków, kiełbasy, boczku, cebuli, smalcu, soli i pieprzu. Wszystko praży się (stąd nazwa) w żeliwnym kociołku, na ognisku.

Festiwalowy kocioł

W sobotę, na zielonym terenie pod MOSiR w Porębie (ul. Zakładowa 13), stanie wyjątkowy - pokaźnych rozmiarów kocioł. Festiwal rozpocznie się tu o godz.16, symbolicznym aktem przekazania kluczy do miasta. Już kwadrans później burmistrz Poręby Ryszard Spyra ogłosi konkurs na najlepsze, tegoroczne prażonki.

Prof. Buzek gościem słynnych prażonek

Mieszkańcy Poręby i przyjezdni goście w trakcie oczekiwania na smakołyki, nie będą mogli narzekać na nudę. Na scenie zaprezentują się zespoły muzyczne, w strefie dla dzieci będzie mnóstwo zabawy, a na godz. 17:00 zaplanowano konkurs wiedzy o Unii Europejskiej. Patronat nad tą częścią festiwalu objął prof. Jerzy Buzek, który zapowiedział swój udział w imprezie.

O godz. 18 na scenie wystąpi teatr, a od 18:30 zespoły muzyczne. Zabawa trwać będzie do północy, a szczegółowy harmonogram festiwalu sprawdzić można na www.umporeba.pl

Wszystkie atrakcje są bezpłatne.

CZYTAJ TAKŻE: ZNAMY PRZEPIS NA NAJLEPSZE PRAŻONKI

Czytaj więcej

Napisz do autora m.nykiel@silesion.pl
Zmiana kategorii na: MODA I URODA