Kulinaria

Najlepsze ogórki konserwowe. Sprawdź przepisy

Półmetek lata dawno za nami. Zaraz wrzesień. Czy o czymś nie zapomnieliście? Co z przetworami... dżemy, ogórki i kompoty? Czas rozpocząć przygotowania do zimy.

Pod koniec czerwca nieśmiało zachęcaliśmy was do domowych zapraw. Pisaliśmy o smacznych dżemach z malin. Udały się? Jeśli tak, tym razem polecamy najlpsze ogórki konserwowe.

Znaleźliśmy dla was kilka przepisów, które zawsze się udadzą. W zależności o ilości czasu, jakim dysponujecie, wybierzcie dla siebie najlepszą recepturę. 

 

Aromatyczne ogórki konserwowe (PASTERYZOWANE)

Składniki: 

- 2 kilo małych ogórków
- litr wody
- szklanka octu 10 %
- szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- ok. 10 ząbków czosnku
- marchewka
- koper
- pieprz (ziarenka)
- ziele angielskie
- cebula
- chrzan (małe korzenie).

Wykonanie:

Ogórki zalać wodą i zostawić je na parę godzin w zimnej wodzie. Następnie warzywa układamy pionowo w słoikach. Dodajamy 2-3 ząbki czosnku, ziele angielskie, kilka kawałków marchewki, kilka ziaren pieprzu, 2-3 plasterki cebuli, korzeń chrzanu oraz na górę do słoika koper.

Następnie ogórki zalewamy i pasteryzujemy przez kilka minut. Po wyciągnięciu należy zakręcić słoiki i postawić je do góry wieczkami. Następnie ponownie pasteryzować w wodzie o takiej temperaturze jak zalewa. Kiedy ogórki zmienią kolor, należy zakończyć pasteryzację.

źródło: http://www.ofeminin.pl/

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Składniki:

- dowolna ilość małych ogórków
- koper
- chrzan 
- czosnek
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- marchewka pokrojona w zapałkę lub plasterki

Zalewa na 4 słoiki 0.5 l
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli

Wykonanie:

Przygotować słoiki.  Umyte ogórki wkładać pionowo i do każdego słoika dodawać łodygę kopru, listek laurowy, 3 ziarenka ziela, kilka plasterków lub zapałek marchewki, 2-3 wiórki chrzanu, szczyptę gorczycy i pokrojony ząbek czosnku. 

Składniki zalewy zagotować i gorącą wodą zalewać ogórki. Słoiki zamykać i otulać grubym kocem. Następnie zostawić je do ostygnięcia. 

źródło: https://www.przyslijprzepis.pl

Ogórki konserwowe bez zbędnego przygotowywania

Składniki:

- świeże ogórki
- sól
- cukier
- ocet 10%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koper do przetworów
- czosnek
- gorczyca
Podane proporcje wystarczają na słoik ok 1 litra

Przygotowanie: 

Na dno słoika wsypać po trochę: ziela angielskiego, liścia laurowego, kopru, czosnku i gorczycy. Poukładać ciasno ogórki. Do słoika dodać: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru, 4 duże łyżki octu. Zalać zimną wodą. Zakręcić słoik. Gotować około 10 minut. Po tym czasie przetwory będą już gotowe. 

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Tour de Pologne