Czytasz: Moczka na Wigilię - śląskie danie na Wigilię [MOCZKA PRZEPIS]

Moczka na Wigilię - śląskie danie na Wigilię [MOCZKA PRZEPIS]

Moczka to słodka potrawa wigilijna, znana przede wszystkim na Śląsku. Moczka na Wigilię to piernikowy deser z dużą ilością bakalii.

Moczka to śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie. Przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, suszonych daktyli, orzechów laskowych i dużej ilości ciemnego piwa lub kompotu z suszu, w którym moczy się składniki. Zamiast piwa używano dawniej wywaru jarzynowego lub rosołu na łbach karpi.Śląska moczka wigilijna - jak zrobić?

Moczka śląska przepis

Składniki na moczkę wigilijną

  • 2 litry kompotu z suszonych owoców
  • 30 dkg piernika
  • Gorzka czekolada (według uznania)
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 10 dkg daktyli
  • 10 dkg moreli
  • 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • Dodatkowo według uznania: cukier, sok z cytryny
  1. Suchy piernik ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą.
  2. Dodajey kompot z suszonych owoców. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Rozdrabniamy bakalie, orzechy rozgniatamy, suszone owoce drobno kroimy. Dodajemy do masy piernikowo-kompotowej.
  4. Do smaku dodajemy cukier, czekoladę i sok z cytryny.

Śląska moczka wigilijna - przepis wideo


Moczka śląska przepis po śląsku

 Przepis na moczkę według Koła Gospodyń Wiejskich Golasowice


Składniki na moczkę:

2 litry kompotu z suszonych owoców
30 dkg piernika
10 dkg rodzynek
10 dkg płatków migdałowych
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg orzechów laskowych,
10 dkg moreli
10 dkg suszonych śliwek
dodatkowo: cukier, sok z cytryny do smaku, kompot z agrestu lub wiśni, czekolada
Sposób przygotowania moczki:


Suchy piernik pokroić, zalać gorącą wodą, przetrzeć przez sito. Dodać kompot z suszonych owoców, rozdrobnione bakalie, kompot z agrestu, truskawek, całość wymieszać i gotować na małym ogniu ciągle mieszkając. Do smaku dodać cukier, sok z cytryny oraz czekoladę do uzyskania koloru.