News, Kulinaria

Moczka - śląska potrawa

Słodka potrawa, podawana na deser w wigilię. Znana przede wszystkim na Śląsku. To piernikowy deser z dużą ilością bakalii.

Składniki:

  • 2 litry kompotu z suszonych owoców
  • 30 dkg piernika
  • Gorzka czekolada (według uznania)
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 10 dkg daktyli
  • 10 dkg moreli
  • 10 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • Dodatkowo według uznania: cukier, sok z cytryny

 

  1. Suchy piernik ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą.
  2. Dodajey kompot z suszonych owoców. Gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Rozdrabniamy bakalie, orzechy rozgniatamy, suszone owoce drobno kroimy. Dodajemy do masy piernikowo-kompotowej.
  4. Do smaku dodajemy cukier, czekoladę i sok z cytryny.
Zmiana kategorii na: Szkoła