Czytasz: Mamy to pierwsi! Piwo uniwersyteckie

Mamy to pierwsi! Piwo uniwersyteckie

Jako pierwsi znaleźliśmy piwo, które zrobili studenci Uniwersytetu Śląskiego! I choć oficjalną premierę będzie mieć dopiero w środę, my piszemy o nim już dziś. To BioWar.

O tym, że studenci robią drożdże pod produkcję piwa, wiedzieli wszyscy. Ale w ścisłej tajemnicy było trzymane, jak piwo się nazywa i jak smakuje. Nikt go jeszcze nie widział, ani nie próbował. Przynajmniej oficjalnie. Bo premiera odbędzie się dopiero za tydzień w środę, podczas konferencji prasowej UŚ. Zaczęliśmy drążyć temat, pytać o piwo, jednak nie udało nam się namówić rzecznika Jacka Szymika-Kozaczko do zdradzenia szczegółów. Mieliśmy czekać do środy, ale... piwo znaleźliśmy dzisiaj. Wcześniej dotarliśmy do informacji, że browar był prezentowany podczas Śląskiego Festiwalu Nauki. Okazało się też, że od kilku dni… można go kupić w sklepach. Od dziś będzie też lany w jednej z katowickich knajp.

BioWar to piwo zrobione przez studentów UŚ. Nasza uczelnia jest pierwszą w kraju, która stworzyła własne piwo. Rok temu, dr Sławomir Sułowicz powiedział, że uczelnia będzie robić swój własny browar. To był Prima Aprilis.
- Ale kilka tygodni później przyszli do mnie studenci z koła naukowego z poważną propozycją. Namówili, żebyśmy wyhodowali drożdże pod browar. Zgodziłem się – mówi Sławomir Sułowicz, doktor biologii.

- Sekcja mikrobiologiczna koła przyrodników zaangażowała się w izolację drożdży, celem wykorzystania ich w przemyśle. Podkreślam, że my wyhodowaliśmy szczep drożdży, który przekazaliśmy profesjonalnemu browarowi ze Świętochłowic. Ci, którzy mieli okazję próbować, są zaskoczeni. Mówią, że im smakuje - dodaje doktor.

Górny Śląsk ma tradycje browarnicze, poza tym piwa rzemieślnicze są ostatnio bardzo modne. My po piwa pojechaliśmy, jeszcze nie testowaliśmy, ale zrobimy to, jak tylko wyjdziemy z redakcji!

Czytaj więcej