Czytasz: Przepis na masło! Zrób je sam.

Przepis na masło! Zrób je sam.

Masło drożeje w zatrważającym tempie. Jak wskazują eksperci, przyczyną podwyżek jest zwiększający się europejski popyt. Aby na nim zaoszczędzić, możemy je zrobić samemu. Sprawdź, jak to zrobić domowym sposobem!

Ceny masła drastycznie idą w górę. Za kilogram masła możemy zapłacić aż 22 złote. To o 72% więcej niż na początku lipca zeszłego roku.

PODWYŻKI MASŁA W CAŁEJ EUROPIE

W poniedziałek pisaliśmy na naszym portalu o tym, że przyczyną podwyżek jest europejski popyt na masło.

>> CZYTAJ: CENY MASŁA SZALEJĄ. CO SIĘ DZIEJE? <<

Według informacji podanych przez portal Bakier.pl1, na zachodzie Europy ceny wzrosły nawet mocniej.

- We Francji o 80 proc., w Niemczech i Holandii o 90 proc., a we Włoszech nawet o 100 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Nic więc dziwnego, że francuskie „Le Figaro” obawia się, że wzrosną ceny croissantów, brytyjski „Guardian” już teraz ostrzega przed niedoborami masła przed świętami Bożego Narodzenia, a niemiecki „Die Welt” bije na alarm, ogłaszając najwyższe ceny masła w najnowszej historii. Innymi słowy – przyczyn wzrostu cen masła szukać należy poza Polską, a nawet poza Europą. Za tym, że masło w Polsce drożeje, nie stoi ani Jarosław Kaczyński, ani Donald Tusk, ale siły znacznie, ale to znacznie potężniejsze od obu polityków razem wziętych. Konkretnie są to popyt i podaż, i to na rynku globalnym - czytamy na portalu Bankier.pl.

Część ekspertów ocenia, że rosnąć już nie będą, według niektórych - możemy się spodziewać dalszych wzrostów, o przynajmniej 20-30 procent.

ALTERNATYWA DLA PODWYŻEK - PRODUKCJA WŁASNEGO MASŁA

Naprzeciw gigantycznym podwyżkom cen masła wychodzą smakosze masła domowej produkcji. Choć jego wykonanie jest czasochłonne, to z pewnością jego produkcja może nam się opłacić. Nie tylko pod względem ceny, ale również smaku. Zdaniem Celiny Bubały, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich ze Śmiłowic, takie własnoręcznie robione masło bardzo dobrze smakuje, a jego podstawą jest nieprzetworzone mleko.

- Mleko trzeba kupić u gospodarza, ponieważ takie mleko ze sklepu nie nadaje się do produkcji. Trzeba z odstanego mleka zebrać śmietanę i ubijać ją w słoiku. Trzeba mieć do tego dużo siły. Cały proces trwa kilka godzin - tłumaczy gospodyni.

W opinii Urszuli Pluskoty z Radzionkowa sekretem dobrego masła jest tłusta śmietana. Im jest tłuściejsza, tym bardziej wydatna - w ten sposób produkcja masła naprawdę może nam się opłacić.

- Po ubiciu śmietany lub jej ukulaniu w słoiku wsadzamy kulkę maślaną do zimnej wody. Masę mieszamy drewnianą, namokniętą łyżką. Kilkukrotnie zmieniamy wodę, dodajemy sól, wykładamy na miseczkę i mamy masełko. To nie jest żadna filozofia - dodaje pani Urszula.

Tym oto prostym sposobem możemy wykonać własne masło i sporo zaoszczędzić. Czy zdecydujesz się na własnoręczną produkcję masła?

1 źródło: bankier.pl

Czytaj więcej