News, Kulinaria

Jak zrobić pyszną kutię na Wigilię?

Oto kutia. Niezwykle popularna potrawa wigilijna z maku. Jak ją zrobić?

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski. Kutia jest bardzo popularnym daniem wigilijnym w Polsce wschodniej. Jako, że w jej skład wchodzi mak, bywa często porównywana do makówek, tradycyjnego dania wigilijnego chociażby na Śląsku.

fot. Youtube.com

Skąd się wzięła kutia?

Nazwa kutia pochodzi od słowa ukraińskiego (z greki) kókkos, co oznacza pestkę, ziarno, chociaż ludowa etymologia wskazuje na słowo kut – kąt. Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

Kutia wigilijna na wiele sposobów. Jak zrobić kutię?

Zwyczajowo kutia wigilijna robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. W wielu przepisach na kutię uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania. Współcześnie używa się też składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne, takich jak kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej czy migdały.

Na Białorusi częściej niż z pszenicy kutię gotuje się z kaszy jęczmiennej (pęczak), ale czasami także z ryżu. Szeroko rozpowszechniona jest kutia na słono z samych ziaren bądź z dodatkiem maku, ale bez miodu i bakalii. Oprócz okresu noworocznego, kutię spożywano na Dziady oraz stypę. Uważana była także za ulubioną potrawę Ziuzi – białoruskiej personifikacji zimy i chłodu. Substytutem kutii są łamańce z makiem.

Kutia wigilijna PRZEPIS winiary.pl

Kutia wigilijna - składniki:

  • pół szklanki posiekanych migdałów
  • 0,75 szklanki cukru
  • pół szklanki miodu
  • 500 g pszenicy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

Kutia wigilijna - przygotowanie:

Mak przepłukać i zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do wystudzenia.

Odsączyć mak i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Zagotować 2 l wody, wrzućić do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlać nadmiar wody i ostudzić.

Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Ze 100 ml wody i cukru przygotować syrop. Rozpuścić miód. Mak wymieszać z pszenicą, miodem i syropem, dodać bakalie.

Doprawić cukrem wanilinowym. Odstawić do schłodzenia. Kutia najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.  

Kutia wigilijna PRZEPISY WIDEO

Domowy przepis na kutię wigilijną. Jak ją zrobić?

Kutia wigilijna - najlepszy przepis

Świąteczny przepis na kutię


12 wigilijnych potraw. Zobaczcie nasze przepisy

Mamy dla Was m.in. zupy, kompot z suszu czy śląską moczkę. Najlepiej oglądajcie nasz projekt w trybie pełnoekranowym! Zapraszamy do wspólnego gotowania. A jeśli zechcecie podzielić się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami, mogą być teksty, zdjęcia lub wideo, piszcie na kontakt@silesion.pl. Dołożymy je do naszych przepisów i razem przygotujemy te Święta.

 

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk „START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

 

Czytaj więcej

Napisz do autora w.stech@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Europejski Kongres MŚP