Relacja

Kulinarne dyktando z courvoisierem i megaraphacholinem

Ponad 600 śmiałków stanęło w szranki z polską ortografią.

Uczestnicy siedemnastej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Ortografii rozgrzali swoje długopisy do czerwoności.

Tekst przygotował tradycyjnie prof. Andrzeja Markowski. Tym razem autor skupił się na tematyce kulinarnej. Dużo było akcentów multi-kulti. Sushi, sajgonki, carpaccio, czy muffinki. Pojawił się także wątek budowlany.

Pracę kolegi po fachu docenił prof. Jerzy Bralczyk:

Jestem pod wrażeniem kunsztu poetyckiego prof. Markowskiego. Najlepiej jest wtedy, kiedy człowiek nie zastanawia się jak coś się pisze, tylko słucha uważnie – tak dzisiaj było.

Poza uczestnikami, których było przeszło 600, pojawili się także goście specjalni – Anna Guzik (aktorka), Mirosław Neinert (dyrektor Teatru Korez), Robert Talarczyk (dyrektor Teatru Śląskiego) i Kamil Durczok (redaktor naczelny Silesion.pl)

Dwa najtrudniejsze w opinii prof. Markowskiego słowa, czyli ytong i courvoisier napisałem bez błędu – pochwalił się Kamil Durczok tuż po zakończeniu pisania. - Z resztą już było gorzej. Dobrze, że nasze prace nie biorą udziału w konkursie głównym.

 Podobne przemyślenia miał dyrektor Teatru Śląskiego:

Nie wiedziałam, że pisanie dyktanda może być tak wyczerpujące jak przebiegnięcie maratonu. Wolę nie sprawdzać jak mi poszło – dodał z uśmiechem Robert Talarczyk

Nazwisko zwycięzcy konkursu poznamy o godz. 15:00. Pomysłodawczynią konkursu była Krystyna Bochenek, dziennikarka radiowa, senator, która zginęła w katastrofie lotniczej prezydenckiego samolotu 10 kwietnia 2010 roku. Ogólnopolskie Dyktando po raz pierwszy odbyło się 29 lat temu.

 

Napisz do autora a.baron@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Kongres