Kuchenne urządzenie wielofunkcyjne na biwaku? Urlop bez wysiłku
Zalety kuchennych urządzeń wielofunkcyjnych doceniane są w coraz większej liczbie domów. No właśnie! Większość z nas testuje je głównie w domowych warunkach. A co, gdyby przekonać się, jak tego typu urządzenia sprawdzą się w plenerze? Przed nami dwa miesiące beztroskich wakacji i wyjazdów. Urlop w formie biwaku i z własnym wyżywieniem może być dobrą opcją na letni wyjazd w rozsądnym budżecie.
Jedno urządzenie zamiast całej kuchni
Największą zaletą urządzeń wielofunkcyjnych jest to, że w niewielkiej obudowie zamkniętych zostało kilka, a nawet kilkanaście sprzętów AGD. Ten aspekt powinni docenić szczególnie miłośnicy kamperów i przyczep, w których każdy kawałek przestrzeni jest na wagę złota. I tak na przykład urządzenie wielofunkcyjne Thermomix® TM6 kryje w sobie funkcje ponad 20 urządzeń! Które z nich w warunkach wyjazdowych zasługują na szczególną uwagę? Kiedy śpimy w namiocie nie chcemy rezygnować z naszych porannych rytuałów. Możesz być zaskoczona/y, ale Thermomix® z powodzeniem zastąpi czajnik! Urządzenie podgrzeje wodę do temperatury jaką wybierzesz – idealna temperatura dla białej czy zielonej herbaty dostępna od ręki. To nie wszystko! Jeśli jesteś fanką/fanem świeżo mielonej, aromatycznej kawy, sprzęt w zaledwie kilka sekund zmieli ziarna. Z urządzeniem Thermomix® na biwaku nie musisz też rezygnować z ulubionych jajek i to w różnych odsłonach! Urządzenie ma wbudowany tryb gotowania jajek na aż 5 poziomach twardości. Jajka sadzone albo jajecznica z kiełbasą? Zrobisz je na Varomie – przystawce do gotowania na parze. Mieszkając w domu na kółkach, nie musisz pakować osobnych garnków czy innych sprzętów, by móc rozkoszować się ulubionym śniadaniem. Warto przetestować też tryb podgrzewania, który doskonale sprawdzi się przy uprzednio zawekowanych przed wyjazdem słoikach czy daniach dla dzieci.
Błyskawiczne dania jednogarnkowe
Nie oszukujmy się – mało kto lubi gotowanie podczas wakacji. Ale kiedy nie ma się tego, co się lubi, to w wakacyjnym menu stawia się na łatwość i szybkość przyrządzenia potrawy. Zdecyduj się więc na dania jednogarnkowe, takie jak wegańskie leczo Pamiętaj, że podróżując po Polsce, czy po świecie możesz korzystać z lokalnych składników, na które jest akurat sezon i które są też wtedy tańsze. Nasza propozycja na aromatyczne leczo jest nie dość, że bezmięsna to jeszcze z sezonowymi kurkami. Wystarczy, że rozdrobnisz, a następnie podgotujesz paprykę i cukinię wraz z grzybami. Danie robi się samo! Przepis znajdziesz w propozycjach z kolekcji „Thermomix® na biwaku II”, dostępnej na platformie Cookidoo®. W tej kolekcji każdy znajdzie coś dla siebie! Gdziekolwiek jesteś, zrobisz nawet kilka posiłków – śniadanie, dania obiadowe, a nawet deser czy orzeźwiające napoje.
Bar czynny 24/7 nawet w środku lasu
Skoro jesteśmy przy napojach to koniecznie pamiętaj, by dbać o odpowiedni poziom nawodnienia podczas upałów. W tym zakresie urządzenie wielofunkcyjne również daje nam wiele możliwości, krusząc lód czy miksując różnorakie napoje i trunki. Wakacyjne wyjazdy to czas, kiedy część z nas pozwala sobie na odrobinę szaleństwa i próbowanie różnych drinków. Na platformie Cookidoo® znajdziesz setki przepisów na mniej lub bardziej skomplikowane drinki, w tym np. na ciekawą alternatywę dla klasycznego piwa z sokiem, czyli drink malinowy na bazie piwa. Nie każdy jednak musi lubić i chcieć pić napoje z alkoholem. Dla takich osób Thermomix® oferuje całą gamę orzeźwiających smoothies, lemoniad, czy napojów, takich jak np. bezalkoholowe mojito.
Sprawdź nasze propozycje i przekonaj się, że gotowanie na wakacjach może być naprawdę szybkie i przyjemne. Pamiętaj, by urządzenie wielofunkcyjne odpowiednio zabezpieczyć do transportu umieszczając je w specjalnej torbie i jak w przypadku TM6 włączając tryb transportu.
Wegańskie leczo z kurkami (TM6, TM5)
Składniki
3 papryki, różnokolorowe, duże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
250-300 cukinii, pokrojonej na kawałki
1 cebulę, dużą, przekrojoną na pół
3 ząbki czosnku
30 g oleju
200-250 g kurek, świeżych, oczyszczonych lub 200-250 g kurek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano, suszonego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
2 pomidory, średniej wielkości, bez skóry, pokrojone na kawałki lub 400 g krojonych pomidorów, z puszki
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przydatne przybory kuchenne
Brak informacji
Części urządzenia Thermomix
Kopystka, miarka
Sprzęt kuchenny
Brak informacji
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Do naczynia miksującego włożyć papryki, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3-4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi paprykami, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać olej i kurki, dusić bez założonej miarki 7 min/120°C//obr. .
5. Dodać rozdrobnione wcześniej papryki i cukinię, sól, pieprz, cukier, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę i wędzoną paprykę, dusić 10 min/120°C//obr. .
6. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie przemieszać kopystką, dusić 7 min/120°C//obr. . Wegańskie leczo z kurkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Silesion.pl codziennie. Obserwuj Silesion.pl!
Wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią one podstawy do wzięcia udziału w Promocji, w szczególności nie są ofertą w rozumieniu art. 66 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. 2020, poz. 1740 z późn. zm.).