News, Komentarz

Kościół ze...szkła! Robi wrażenie

Zobacz projekt kościoła w Norwegii, wykonany przez gliwickich studentów.

Studenci Politechniki Śląskiej w Gliwicach stworzyli projekt wyjątkowego kościoła. Gliwicka świątynia miałaby stanąć na klifie Preikestolen w Norwegii. To tylko projekt, ale został nagrodzony w międzynarodowym konkursie.

Stworzyli go: Martyna Słowińska, Katarzyna Golec i Paweł Pacak, studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. Dziś już inżynierowie. Martyna Słowińska mówi, że projekt powstał z jednej strony z myślą o konkursie, a z drugiej posłużył jako zaliczenie jednego z przedmiotów.

Designersko i z duszą. Tak się mieszka w Gliwicach

Konkurs na projekt kościoła tymczasowego, który mógłby stanąć na klifie mierzącym 604 metry, ogłosił portal architektoniczny AWR.

Kościół nie powstanie

Słowińska przyznaje, że projekt najprawdopodobniej nigdy nie zostanie zrealizowany.

- To projekt koncepcyjny -  mówi studentka.

Co gdyby w środku miasta wyrósł las? Zobaczcie wizualizacje

- Założenia konkursu zakładały określony program funkcjonalny, zawierający kaplicę, zakrystię, dzwonnicę oraz toalety. Wraz z zespołem postanowiliśmy jednak odrzucić sztywne wymagania, które naszym zdaniem nie wpisywały się w kontekst. Krajobraz norweskich fiordów i nieskażona ludzkim działaniem natura stały się naszym punktem wyjściowym. „Kościół Natury”, bo tak postanowiliśmy nazwać projekt, zamknęliśmy w szklanej bryle, której forma została zainspirowana typowym kościołem norweskim. Szkło w tym przypadku daje iluzję bezkresu, ściany nie stanowią żadnej wizualnej granicy, a natura niemal wnika do wnętrza kościoła. Z drugiej strony obecność zewnętrznej osłony daje poczucie bezpieczeństwa, z czym kojarzy nam się obiekt, jakim jest kościół. We wnętrzu nie ma żadnych symboli religijnych, gdyż to Natura pełni tutaj kluczową funkcję, to dla Niej tysiące ludzi odwiedza to miejsce i to na Niej należy się skupić. Sama bryła została w 1/3 wysunięta ponad granicę przepaści, dzięki czemu niemal pod każdym kątem możemy podziwiać piękno Natury — dodaje.

Projekt z Gliwic otrzymał w konkursie jedną z siedmiu równorzędnych nagród.

Czytaj więcej

 

Napisz do autora a.smolak@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Zdrowie