Czytasz: Karp na Wigilię. Jak go zrobić?

Karp na Wigilię. Jak go zrobić?

Zobacz nasze przepisy na pysznego karpia wigilijnego.

Mówią, że karpia na świątecznym stole zabraknąć nie może, wszak danie postne i w dodatku uwielbiane przez Polaków. Ale jak zrobić karpia na Wigilię? I przede wszystkim - którą wersję wybrać?

Karp na Wigilię: smażony, w galarecie, po żydowsku

Do wyboru mamy wiele sposbów przyrządzania wigilijnego karpia. Jedni wolą karpia smażonego, inni - w galarecie, a są i tacy, którzy gustują np. w karpiu po żydowsku. Zobaczcie nasze przepisy na karpia na Wigilię.

Karp na Wigilię: Karp smażony PRZEPIS

Składniki na karpia smażonego:

  • masło
  • 2 jajka
  • 2 karpie
  • 3 szklanki bułki tartej
  • sól

Karp smażony - sposób przygotowania:

Karpia należy wypatroszyć, oczyścić i opłukać, po czym pokroić na porcje (np. płaty). Jajka rozbijamy na talerzu, rozmącamy i solimy. Na drugi powinniśmy wysypać bułkę tartą. Obtaczamy naszego karpia w jajku i bułce. Kładziemy na patelni i smażymy na rozpuszczonym maśle. Na niewielkim ogniu, aż do przyrumienienia.

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia smażonego:


Karp na Wigilię: Karp w galarecie PRZEPIS

Składniki na karpia w galarecie:

  • sól
  • łyżeczka cukru
  • marchew
  • 200 g selera
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1,5 kg karpia
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • 30 g rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Karp w galarecie - sposób przygotowania:

Karpia należy oczyścić i pokroić w dzwonka, po czym skropić sokiem z cytryny. Warzywa, po oczyszczeniu, kroimy w słupki. Układamy warstwę warzyw i rybę w płaskim naczyniu i zalewamy litrem wody. Po dodaniu soli gotujemy przez ok. 40 minut. W trzech łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę. Dodajemy ją i rodzynki do ryby, po czym doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i gotujemy 10 minut. Odstawiamy żeby wystygło.

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia w galarecie:

Karp na Wigilię: Karp po żydowsku PRZEPIS

Składniki na karpia po żydowsku:

  • pieprz
  • 1 łyżka octu
  • 500 g cebuli
  • 50 g rodzynek jasnych
  • 1 kg filetów z karpia
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
  • 3 łyżki masła
  • 5 sztuk goździków
  • przyprawa ziarenka smaku

Karp po żydowsku - sposób przygotowania:

Filety z karpia myjemy, czyścimy i dzielimy na porcje, po czym posypujemy ziarenkami smaku i pieprzem, a do tego tłuczonymi goździkami. Kropimy całość octem. Obraną cebulę kroimy w plastry. Cebulę smażymy na rozgrzanym maśle, wlewamy piwo. Wkładamy ryby, całość dusimy przez pół godziny pod przykryciem. Rybę zdejmujemy z patelni, po czym dodajemy opłukane rodzynki i całość gotujemy. Kładziemy na półmisku i polewamy sosem.

Karp na Wigilię: Karp duszony po żydowsku PRZEPIS

Składniki na karpia duszonego po żydowsku:

  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 1 wypatroszony karp
  • 7 - 8 cebul
  • włoszczyzna (3- 4marchewki, 2-3 pietruszki, duży seler, por)
  • sól i dużo pieprzu

Karp duszony po żydowsku - sposób przygotowania:


Karpia oczyścić (usunąć łuski i skrzela, odciąć głowę i ogon), umyć i osolić. Następnie pokroić w dzwonka i popieprzyć. Wcześniej poszatkować dużo włoszczyzny i posiekać drobno cebule. Wyłożyć wszystko w dużym garnku. Dodać łyżkę masła i zalać wszystko 1 litrem wody. Dusić pod przykryciem, aż jarzyna zmięknie. Wtedy ułożyć na niej kawałki karpia i dalej dusić na wolnym ogniu przez prawie godzinę. Przed podaniem ułożyć karpia na półmisku, przybrać jarzyną i polać sosem

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia po żydowsku:


Karp na Wigilię: Karp w sosie miodowym PRZEPIS

Składniki na karpia w sosie miodowym:

  • 600 g filetów z karpia
  • sok z cyntryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

składniki na sos:

  • 3 łyżki miodu
  • kostka warzywna
  • 150 g rodzynek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki migdałów (posiekane)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Karp w sosie miodowym - sposób przygotowania:

4 porcje fileta kropimy sokiem z cytryny i zostawiamy na godzinę w lodówce. Po wyjęciu pieprzymy, solimy i smażymy na oleju. Następnie przygotowujemy sos.

Kostkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie, potrzebne będzie półtorej szklanki. Moczymy rodzynki, po czym karmelizujemy miód. Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy miodu. Podlewamy to bulionem. Dodajemy rodzynki i migdały. Masło topimy, dodając do niego mąkę. Rozprowadzamy mąkę karmelem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę.

Karp na Wigilię: Karp faszerowany PRZEPIS

Składniki na karpia faszerowanego:

  • 1 kg filetów z karpia
  • cebula
  • seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • gałka muszkatułowa
  • pieprz biały
  • sos tatarski

Karp faszerowany - sposób przygotowania:

Zdejmij skórę z filetów i zachowaj. Filety oczyść i schłodź. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle, podlej winem i przez chwilę duś pod przykryciem, po czym schłódź. W zimnym mleku mocz bułkę, odciśnij mleko, bułkę zmiel. Zmiel dwa razy filet z karpia, cebulę i seler, po czym zmiksuj dodając żółtka, białka i przyprawy. Po wyjęciu dodaj zmieloną bułkę i namoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką. Skórę z karpia rozłóż na nasmarowanej olejem folii aluminiowej, na niej ułóż masę rybną. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 135 stopni w piekarniku. Podawaj na gorąco w formie plastrów polanych sosem śmietanowym z ziemniakami, lub na zimno z sosem tatarskim.

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia faszerowanego:

 

Karp na Wigilię: Karp pieczony PRZEPIS

Składniki na karpia pieczonego:

  • karp (ok. 1 kg)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól


Karp pieczony - sposób przygotowania:

Rybę umyć i sprawić, odciąć ogon, a następnie posoilić. Obraną i pokrojoną w plastry cebulę włożyć razem z pietruszką do środka karpia. Resztą obłożyć rybę, po czym całość zawinąć w folię. Przechować przez noc w lodówce. Po wyjęciu usunąć cebulę z karpia, a wierzch i środek ryby natrzeć masłem i czosnkiem. W żaroodpornym naczyniu przykrytym folią do piecznia piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Karp pieczony w maśle, cebuli i przyprawach przepis:

Karp pieczony z pieczarkami i cebulką przepis:


12 wigilijnych potraw. Zobaczcie nasze przepisy

Mamy dla Was m.in. zupy, kompot z suszu czy śląską moczkę. Najlepiej oglądajcie nasz projekt w trybie pełnoekranowym! Zapraszamy do wspólnego gotowania. A jeśli zechcecie podzielić się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami, mogą być teksty, zdjęcia lub wideo, piszcie na kontakt@silesion.pl. Dołożymy je do naszych przepisów i razem przygotujemy te Święta.

 

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk „START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

 

Czytaj więcej