News, Lifestyle, Kulinaria

Karp na Wigilię. Jak go zrobić?

Zobacz nasze przepisy na pysznego karpia wigilijnego.

Mówią, że karpia na świątecznym stole zabraknąć nie może, wszak danie postne i w dodatku uwielbiane przez Polaków. Ale jak zrobić karpia na Wigilię? I przede wszystkim - którą wersję wybrać?

Karp na Wigilię: smażony, w galarecie, po żydowsku

Do wyboru mamy wiele sposbów przyrządzania wigilijnego karpia. Jedni wolą karpia smażonego, inni - w galarecie, a są i tacy, którzy gustują np. w karpiu po żydowsku. Zobaczcie nasze przepisy na karpia na Wigilię.

Karp na Wigilię: Karp smażony PRZEPIS

Składniki na karpia smażonego:

  • masło
  • 2 jajka
  • 2 karpie
  • 3 szklanki bułki tartej
  • sól

Karp smażony - sposób przygotowania:

Karpia należy wypatroszyć, oczyścić i opłukać, po czym pokroić na porcje (np. płaty). Jajka rozbijamy na talerzu, rozmącamy i solimy. Na drugi powinniśmy wysypać bułkę tartą. Obtaczamy naszego karpia w jajku i bułce. Kładziemy na patelni i smażymy na rozpuszczonym maśle. Na niewielkim ogniu, aż do przyrumienienia.

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia smażonego:


Karp na Wigilię: Karp w galarecie PRZEPIS

Składniki na karpia w galarecie:

  • sól
  • łyżeczka cukru
  • marchew
  • 200 g selera
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1,5 kg karpia
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • 30 g rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Karp w galarecie - sposób przygotowania:

Karpia należy oczyścić i pokroić w dzwonka, po czym skropić sokiem z cytryny. Warzywa, po oczyszczeniu, kroimy w słupki. Układamy warstwę warzyw i rybę w płaskim naczyniu i zalewamy litrem wody. Po dodaniu soli gotujemy przez ok. 40 minut. W trzech łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę. Dodajemy ją i rodzynki do ryby, po czym doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i gotujemy 10 minut. Odstawiamy żeby wystygło.

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia w galarecie:

Karp na Wigilię: Karp po żydowsku PRZEPIS

Składniki na karpia po żydowsku:

  • pieprz
  • 1 łyżka octu
  • 500 g cebuli
  • 50 g rodzynek jasnych
  • 1 kg filetów z karpia
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
  • 3 łyżki masła
  • 5 sztuk goździków
  • przyprawa ziarenka smaku

Karp po żydowsku - sposób przygotowania:

Filety z karpia myjemy, czyścimy i dzielimy na porcje, po czym posypujemy ziarenkami smaku i pieprzem, a do tego tłuczonymi goździkami. Kropimy całość octem. Obraną cebulę kroimy w plastry. Cebulę smażymy na rozgrzanym maśle, wlewamy piwo. Wkładamy ryby, całość dusimy przez pół godziny pod przykryciem. Rybę zdejmujemy z patelni, po czym dodajemy opłukane rodzynki i całość gotujemy. Kładziemy na półmisku i polewamy sosem.

Karp na Wigilię: Karp duszony po żydowsku PRZEPIS

Składniki na karpia duszonego po żydowsku:

  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 1 wypatroszony karp
  • 7 - 8 cebul
  • włoszczyzna (3- 4marchewki, 2-3 pietruszki, duży seler, por)
  • sól i dużo pieprzu

Karp duszony po żydowsku - sposób przygotowania:


Karpia oczyścić (usunąć łuski i skrzela, odciąć głowę i ogon), umyć i osolić. Następnie pokroić w dzwonka i popieprzyć. Wcześniej poszatkować dużo włoszczyzny i posiekać drobno cebule. Wyłożyć wszystko w dużym garnku. Dodać łyżkę masła i zalać wszystko 1 litrem wody. Dusić pod przykryciem, aż jarzyna zmięknie. Wtedy ułożyć na niej kawałki karpia i dalej dusić na wolnym ogniu przez prawie godzinę. Przed podaniem ułożyć karpia na półmisku, przybrać jarzyną i polać sosem

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia po żydowsku:


Karp na Wigilię: Karp w sosie miodowym PRZEPIS

Składniki na karpia w sosie miodowym:

  • 600 g filetów z karpia
  • sok z cyntryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

składniki na sos:

  • 3 łyżki miodu
  • kostka warzywna
  • 150 g rodzynek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki migdałów (posiekane)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Karp w sosie miodowym - sposób przygotowania:

4 porcje fileta kropimy sokiem z cytryny i zostawiamy na godzinę w lodówce. Po wyjęciu pieprzymy, solimy i smażymy na oleju. Następnie przygotowujemy sos.

Kostkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie, potrzebne będzie półtorej szklanki. Moczymy rodzynki, po czym karmelizujemy miód. Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy miodu. Podlewamy to bulionem. Dodajemy rodzynki i migdały. Masło topimy, dodając do niego mąkę. Rozprowadzamy mąkę karmelem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę.

Karp na Wigilię: Karp faszerowany PRZEPIS

Składniki na karpia faszerowanego:

  • 1 kg filetów z karpia
  • cebula
  • seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • gałka muszkatułowa
  • pieprz biały
  • sos tatarski

Karp faszerowany - sposób przygotowania:

Zdejmij skórę z filetów i zachowaj. Filety oczyść i schłodź. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle, podlej winem i przez chwilę duś pod przykryciem, po czym schłódź. W zimnym mleku mocz bułkę, odciśnij mleko, bułkę zmiel. Zmiel dwa razy filet z karpia, cebulę i seler, po czym zmiksuj dodając żółtka, białka i przyprawy. Po wyjęciu dodaj zmieloną bułkę i namoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką. Skórę z karpia rozłóż na nasmarowanej olejem folii aluminiowej, na niej ułóż masę rybną. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 135 stopni w piekarniku. Podawaj na gorąco w formie plastrów polanych sosem śmietanowym z ziemniakami, lub na zimno z sosem tatarskim.

Karp na Wigilię. Zobacz inny przepis na karpia faszerowanego:

 

Karp na Wigilię: Karp pieczony PRZEPIS

Składniki na karpia pieczonego:

  • karp (ok. 1 kg)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól


Karp pieczony - sposób przygotowania:

Rybę umyć i sprawić, odciąć ogon, a następnie posoilić. Obraną i pokrojoną w plastry cebulę włożyć razem z pietruszką do środka karpia. Resztą obłożyć rybę, po czym całość zawinąć w folię. Przechować przez noc w lodówce. Po wyjęciu usunąć cebulę z karpia, a wierzch i środek ryby natrzeć masłem i czosnkiem. W żaroodpornym naczyniu przykrytym folią do piecznia piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Karp pieczony w maśle, cebuli i przyprawach przepis:

Karp pieczony z pieczarkami i cebulką przepis:


12 wigilijnych potraw. Zobaczcie nasze przepisy

Mamy dla Was m.in. zupy, kompot z suszu czy śląską moczkę. Najlepiej oglądajcie nasz projekt w trybie pełnoekranowym! Zapraszamy do wspólnego gotowania. A jeśli zechcecie podzielić się z nami Waszymi sprawdzonymi przepisami, mogą być teksty, zdjęcia lub wideo, piszcie na kontakt@silesion.pl. Dołożymy je do naszych przepisów i razem przygotujemy te Święta.

 

Aby uruchomić grę "Znajdź elfa", kliknij przycisk „START". Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

 

Czytaj więcej

Napisz do autora w.stech@silesion.pl
Zmiana kategorii na: MODA I URODA