News

Karnawał, czyli "pożegnanie mięsa" na Śląsku

Karnawał po włosku brzmi "carnevale", czyli "pożegnanie mięsa". To czas, w którym bawimy się na całego, rzecz jasna zanim nadejdzie wielki post.

Karnawał zaczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc. Na Śląsku Cieszyńskim niegdyś był to okres, w którym organizowano m.in. skubanie gęsi, częstowano wtedy gości pączkiem, alkoholem, z kolei chłopcy mogli poznać dziewczyny.

 - W tym czasie zapraszano sąsiadów do siebie, karnawał był okresem wspólnej integracji.  W trakcie zabaw pozbywano się wszelkich ograniczeń, odsłaniało się ciało, jak w Rio.  Był to czas, kiedy mogliśmy poudawać, pokazać nasze inne oblicze - tłumaczy dr Grzegorz Skudnicki, antropolog kultury z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

BALE, PRZEBIERANKI, ZAPUSTY

Uczestnicy balów karnawałowych na Śląsku Cieszyńskim przychodzili poprzebierani w stroje ludowe. Początkowo zapustne imprezy cieszyły się popularnością szczególnie wśród bogatszych mieszkańców regionu.  Z czasem udział w zabawach karnawałowych upowszechnił się.  Nie dotyczył wówczas wyłącznie bogatych, ale także tych mniej zamożnych, młodzieży, a nawet dzieci.

źródło: Grzegorz Skudnicki

 - Czas karnawału to również czas, w którym przychodzą do nas poprzebierani kolędnicy, którzy odwiedzali nasze domy.  Kolędnicy mieli wówczas na sobie stroje niedźwiedzi, kóz, czy wilków. Taki tańczący niedźwiedź na przykład miał symbolizować płodność, kultywowaną właśnie w tym czasie - dodaje antropolog.

 Czy będziecie obchodzić karnawał w tym roku?

Czytaj więcej

Napisz do autora k.pilawa@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Tour de Pologne