Czytasz: Karnawał 2018: Jakie ciasto upiec? [NAJLEPSZE PRZEPISY]

Karnawał 2018: Jakie ciasto upiec? [NAJLEPSZE PRZEPISY]

Karnawał, czyli inaczej czas zapusty, to okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Co słodkiego przygotować na karnawałową zabawę?

Karnawał, czyli inaczej czas zapusty, to okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc.

O ile początek karnawału 2018 ma stałą datę, o tyle koniec karnawału jest ruchomy i uzależniony od daty Środy Popielcowej. Popielec ma różne daty, w zależności od daty Wielkanocy. Karnawał 2018 skończy się 13 lutego, tuż przed świętem zakochanych i Popielcem. Środa Popielcowa, czyli dzień po karnawale, rozpoczyna okres Wielkiego Postu.

Póki karnawał jeszcze trwa, warto pobawic się na całego. Proponujemy domówkę z przygotowanymi własnoręcznie słodkościami. Oto nasze propozycje na ciasto  karnawałowe:

KARNAWAŁ 2018 - PRZEPIS NA PIERNIK

Składniki

70g masła
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 mniejszy słoik dżemu (może być truskawkowy, wiśniowy lub jagodowy)
Przyprawy do piernika (duże opakowanie)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka


Wykonanie:


Ucieramy jajka z cukrem.
Mieszamy kakao, mąkę, przyprawę do piernika i sodę.
Do utartych jaj z cukrem dodajemy mąkę z resztą składników. Mieszamy.
Stopniowo dodajemy mleko i dżem, wszystko miksujemy.
Smarujemy blaszkę masłem i wlewamy masę. Pieczemy 50 minut w 170°C.

 

KARNAWAŁ 2018 - PRZEPIS NA SERNIK

 

Składniki:

1 kg sera białego zmielonego
5 jajek
1/2 kostki tłuszczu
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
paczka biszkoptów
polewa czekoladowa


Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać, następnie porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń w proszku. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać. Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnia biszkopty, a na nie wylać masę serową. Piec w nagrzanym do max. 170st. piekarniku na 3 poziomie od dołu 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia. Można polać polewą czekoladową wg mojego przepisu.

 

 karnawał 2018 - przepis na karpatkę

Ciasto parzone (niewielka blaszka prostokątna):

1 szklanka wody
1/2 kostki (125 g) margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie:


W garnku roztopić masło wraz z wodą. Następnie dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą pałką aż do połączenia składników – następnie kontynuować czynność przez 2 minuty na palniku. Zestawić z kuchenki, odstawić do przestudzenia. Potem dodać sól i proszek do pieczenia i dodawać kolejno jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta parzonego. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, aż do zezłocenia się ciasta. Wystudzić. Ponownie postąpić z drugą połową ciasta.

Krem budyniowo-maślany:

3 szklanki tłustego mleka
300 g masła, miękkiego
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrami. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki – jeśli jednak tak się stanie, zmiksować dokładnie blenderem. Następnie przykryć folią, aby nie utworzył się kożuch, i dokładnie wystudzić (ważne!).

Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim blatem.

Ponadto:

cukier puder
Ciasto posypać cukrem pudrem przez sitko. Schować do lodówki na kilka godzin (ważne!) do stężenia kremu.

 

źródło: www.gingerbreath.blox.pl 

KARNAWAŁ 2018 - PRZEPIS NA CHATKĘ PUCHATKA

Składniki:

500 g twarogu wiaderkowego
kostka miękkiego masła 200 g
szklanka cukru pudru
łyżka kakao
30 herbatników

polewa:
50 g masła
pół szklanki cukru
łyżka kakao
2 łyżki mleka
+posypki cukrowe, barwnik perłowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodać twaróg.
Masę podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao, a potem zmiksować.
Na folii aluminiowej rozłożyć 3 rzędy herbatników (patrz instrukcja zdjęciowa niżej).
Wysmarować je białą masę (zostawić trochę masy na później, około 3 łyżki).
Przykryć kolejną warstwą herbatników, na które wyłożyć masę ciemną,
Na środku masy zrobić pasek z białej masy, którą wcześniej odłożyliśmy.
Całość złożyć w trójkąt - podnieść boki ciasta przy użyciu folii do góry i ciasto prawie samo się złoży.
Wygładzić i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
Przygotować polewę zagotowując składniki masy tak by cukier się roztopił, ostudzić polewę.
Ostudzoną polewą oblać ciasto, ozdobić dowolnie (u mnie kolorowe perełki cukrowe oraz perłowy barwnik imitujący śnieg na dachu) i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

źródło: www.dusiowakuchnia.pl 

 

Czytaj więcej