Czytasz: Jerzy Owsiak rezygnuje ze stanowiska prezesa WOŚP

Jerzy Owsiak rezygnuje ze stanowiska prezesa WOŚP

Fundacja ma nadal działać, ale już bez Jerzego Owsiaka jako prezesem.

Szef Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy ogłosił, że rezygnuje ze stanowiska. Zrobił to tuż po ogłoszeniu informacji o śmierci Pawła Adamowicza. Na konferencji prasowej wystąpił ze zdjęciem zmarłego prezydenta Gdańska.

- Od 25 lat staczam boje z ludźmi, którzy także mi grożą. Polski wymiar sprawiedliwości, a także policja, nie dają sobie z tym rady. Proszę wejść na portale prawicowe. Nawet dzisiaj możecie przeczytać, że to my jesteśmy współautorami tego, co się dziś stało [winni ataku na Pawła Adamowicza - przyp. red.] - powiedział Jurek Owsiak.

Były już szef Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy nawiązał do zatrzymania mężczyzny, który groził śmiercią prezydentowi Poznania i Wrocławia.

- Do tej pory takie groźby były traktowane jako krytyka. Ten stopień krytyki rozszerzył się w sposób haniebny. Ja się z tym spotykam - powiedział Jurek Owisak. - Nie bedąc już szefem Fundacji, będę wciąż dla niej pracował. Może wyluzują ci, którzy dostali w Polsce przestrzeń do takich działań [mowy nienawiści - przyp. red.]

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy została założona w Warszawie 2 marca 1993 przez Jerzego Owsiaka, Lidię Niedźwiedzką-Owsiak, Bohdana Maruszewskiego, Piotra Burczyńskiego, Pawła Januszewicza, Waltera Chełstowskiego oraz Beatę Bethke.

Znana z wielkiego rozmachu akcja został zapoczątkowana przez  audycję programu III PR prowadzoną przez Jerzego Owsiaka. Spontaniczne datki przesyłane w kopertach i przekazami trafiały za pośrednictwem Owsiaka i Polskiego Radia na rzecz dzieci z wrodzonymi wadami serca. Pomysł założenia fundacji zrodził się po udanej akcji zbierania pieniędzy 3 stycznia 1993. Nazwa „Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy” została po raz pierwszy użyta w programie „Róbta co chceta, czyli rock’n’rollowa jazda bez trzymanki” w ferie bożonarodzeniowe 1991 roku.