Czytasz: Jak ugotować kutię ukraińską? Prawdziwy ukraiński przepis

Jak ugotować kutię ukraińską? Prawdziwy ukraiński przepis

Oto kutia. Niezwykle popularna ukraińska potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Jak ją zrobić?

Świętem, które najbardziej kojarzy nam się z kultywowaniem rodzinnych i narodowych tradycji jest niewątpliwie Boże Narodzenie. Wiąże się z nim jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni ukraińskiej, która na stałe wrosła w polskie menu wigilijne w niektórych domach. Chodzi tu o kutię. 

Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.

Co trzeba dla zrobienia prawdziwej ukraińskej kutii oraz jak ją zrobić? 

KUTIA UKRAIŃSKA - składniki:

- 500 g łuskanej pszenicy
- 250 g maku
- 1 szklanka miodu (dobrego może być gryczany)
- orzechy włoskie
- poł szklanki rodzynkek 
- 200-250 g moreli

KUTIA UKRAIŃSKA - sposób przygotowania:

Pszenicę zamoczyć w zimnej wodzie na 4-5 godzin. Następnie gotujemy w gorącej wodzie (trzeba ją dusić, ciągle podlewać wodą, aż będzie miękka, a woda odparuje) przez 1 - 1.5 godziny. Pszenica ma być tak miękka jak ryż na sypko. Odlać nadmiar wody i ostudzić.

Mak zmielić w maszynce do mielenia. Następnie zamoczyć w gorącej wodzie na 5-7 minut.  Mak przepłukać i pozostawić do ostudzenia. 

W misce zmieszać przygotowaną pszenicę, mak, bakalie (pokrojone), miód.

Czytaj więcej