Czytasz: Jajka faszerowane na Wielkanoc (PRZEPISY)

Jajka faszerowane na Wielkanoc (PRZEPISY)

Zobaczcie pyszne wielkanocne przepisy!

Wielkanocne śniadanie bez jajek? To niemal niemożliwe. W większości polskich domów jajka znów zagoszczą na wielkanocnym stole. A jeśli jajka, to najlepiej z wkładką. Tradycyjną wielkanocną przystawką są jajka faszerowane i nadziewane. Jak je wykonać? Z czym zrobić? Zobaczcie najlepsze przepisy na jajka wielkanocne.

Wielkanocne jajka faszerowane z łososiem

Składniki na jajka faszerowane z łososiem:

  • 10 jajek
  • koper
  • łosoś
  • cytryna
  • majonez
  • opcjonalnie: kapary.

Jajka faszerowane z łososiem - przepis:

Gotować jajka przez 10 minut, po czym ostudzić zalewając zimną wodą. Poszatkować łososia i koper. W jednej misce wymieszać z majonezem i skropić cytryną. Farszem udekorować białka jajek (wydrążone). Można także posypać kaparami.


Wielkanocne jajka faszerowane z tuńczykiem

Składniki na jajka faszerowane z tuńczykiem:

  • tuńczyk w oleju
  • majonez
  • kukurydza
  • ogórek kiszony
  • ugotowany ryż
  • pieprz, sól
  • jajka ugotowane i ostudzone.

Jajka faszerowane z tuńczykiem - przepis:

Żółtka jajek utrzeć z majonezem, tuńczykiem (rozgniecionym) i ogórkiem kiszonym (pokrojonym). Dodać do nich ryż i kukurydzę i przyprawić solą i pieprzem. Wypełnić farszem białka żółtek.


Wielkanocne jajka faszerowane z pastą z suszonych pomidorów i bazylii

Składniki na jajka faszerowane z pastą z suszonych pomidorów i bazylii:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz.

Jajka faszerowane z pastą z suszonych pomidorów i bazylii - przepis:

Obrać jajka i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i zmiksować z pomidorami (odsączone) i majonezem. Dodać bazylię, sół i pieprz. Wypełnić masą połówki białek.


Wielkanocne jajka faszerowane z chrzanem

Składniki na jajka faszerowane z chrzanem:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz

Jajka faszerowane z chrzanem - przepis:

Obrać jajka, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Zmiksować żółtka z chrzanem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Wypełnić farszem białka żółtek. Posypać szczypiorkiem i mielonym pieprzem.


Wielkanocne jajka faszerowane z szynką

Składniki na jajka faszerowane z szynką: 

  • 10 jajek
  • słoiczek majonezu
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka
  • ogórki kiszone
  • 20 dkg chudej szynki
  • natka pietruszki

Jajka faszerowane z szynką - przepis:

Ugotować jajka na twardo i zalać wodą do ostygnięcia. Pokroić szynkę i ogórki kiszone w drobną kostkę. Pomieszać je z majonezem (trzy łyżki), solą i pieprzem. W wersji pikantnej można do majonezu dodać musztardę. Wypełnić farszem białka żółtek. Udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zagraj w grę "Złap jajo"! Kliknij przycisk „START" dostępny poniżej. Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

Czytaj więcej