Relacja

Festiwal smaków regionalnych

03:37

Prawdziwa uczta dla miłośników swojskiego jedzenia i regionalnego rękodzieła potrwa do 13 listopada.

Na katowickim rynku rozpoczął się Międzynarodowy Jarmark Produktów Regionalnych i Tradycyjnych oraz Jarmark Rękodzieła i Rzemiosła, połączony ze świętem gęsiny.

W jarmarku udział bierze około 50 wystawców, którzy prezentują regionalne i tradycyjne produkty kulinarne m.in. miody, sery, wędliny, chleby, napitki regionalne oraz kolorowe kramy z rękodziełem i produktami rzemieślniczymi.

Pierwszego dnia został ogłoszony konkurs dla wystawców „Dobre, bo nasze”, w ramach którego organizatorzy przyznają nagrodę stoisku z najlepszym proponowanym produktem regionalnym.

W piątek natomiast nie zabraknie prawdziwej staropolskiej kuchni, w tym wyrobów z gęsiny oraz słynnych rogali świętomarcińskich.

Sobota to dzień wspólnych degustacji domowych specjałów oraz warsztatów kulinarnych, w trakcie których uczestnicy będą mogli m.in. nauczyć się ręcznego wyrabiania staropolskiego makaronu.

A w niedzielę organizatorzy zapraszają na „kurczakowy zawrót głowy”, a w menu: domowy rosół, kurczak na zielonej łące, wątróbki i kurczak w miodzie, natomiast daniem głównym będzie ''ptaszysko na patyku. Aby dowiedzieć się, co kryje się pod tą nazwą, musicie przybyć na to wspaniałe wydarzenie i wziąć udział we wspólnej zabawie” - zachęcają organizatorzy.

Czytaj więcej

 

Napisz do autora s.borszcz@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Stadion Śląski