News, Kulinaria

Jak zrobić pyszną fasolkę po bretońsku? [NAJLEPSZE PRZEPISY]

Zobacz najlepsze przepisy na fasolkę po bretońsku.

W Wielkiej Brytanii mają baked beans, a we Francji cocos de Paimpol à la bretonne. W Polsce króluje z kolei fasolka po bretońsku. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Fasolka po bretońsku to danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jak zrobić pyszną fasolkę po bretońsku? Zobacz najlepsze przepisy.

fot. youtube.com/Kasia ze Śląska gotuje

Fasolka po bretońsku PRZEPIS - fasolka po bretońsku

 

Fasolka po bretońsku PRZEPIS - fasolka po bretońsku na szybko

Fasolka po bretońsku na szybko - składniki

  • czerwona fasola konserwowa 420 g
  • wędzony boczek w kawałku 200 g
  • kiełbasa – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • krojone pomidory – 400 g
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • ziele angielskie – 3-4 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • suszony majeranek – 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Fasolka po bretońsku na szybko - wykonanie

Fasolka po bretońsku PRZEPIS - pyszna fasolka po bretońsku

Pyszna fasolka po bretońsku - składniki 

  • 500 g fasoli np. piękny Jaś
  • 2 duże pomidory
  • 100 g wędzonego boczku (ze skórą)
  • 400 g dobrej wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej
  • sól,
  • pieprz

Pyszna fasolka po bretońsku - wykonanie

Fasolka po bretońsku PRZEPIS - fasolka po bretońsku z mięsem

Fasolka po bretońsku z mięsem - składniki

  • 4 małe cebule
  • 4 łyżki masła (można dać 2)
  • 1 laska dobrej jakości wędzonej kiełbasy
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego (ok. 400-500g)
  • 1 kartonik (po pomidorach) wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • świeży chleb do podania

Fasolka po bretońsku z mięsem - wykonanie

Fasolka po bretońsku PRZEPIS - fasolka po bretońsku z mięsem

Fasolka po bretońsku z mięsem - składniki

  • 300-400 gr kielbasy
  • 150 gr boczku
  • 2 cebule
  • 1-2 zabki czosnku
  • duza puszka bialej fasoli
  • 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml zmiksowanych pomidoröw ewentualnie keczup
  • przyprawy jak söl, pieprz, oregano, ziola proansalskie, papryka

Fasolka po bretońsku z mięsem - wykonanie

Fasolka po bretońsku PRZEPIS - fasolka po bretońsku na szybko

Czytaj więcej

Napisz do autora w.stech@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Karolinki 2017