Czytasz: Dzisiaj jemy pizzę. Dlaczego?

Dzisiaj jemy pizzę. Dlaczego?

Po Tłustym Czwartku nie zwalniamy tempa, a pączki zamieniamy na włoski specjał. Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nic w tym dziwnego. Cały świat oszalał na punkcie wypieku, który narodził się w 1889 roku w Neapolu. Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował specjalną potrawę, którą poczęstował odwiedzającą miasto królową Małgorzatę Sabaudzką. A jak wiadomo, Małgorzata to po włosku „Margherita”. Królowej posmakowała ta potrawa w trzech kolorach, będących jednocześnie kolorami flagi włoskiej.

Na cieście wylądowały wtedy tylko pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń).

I tak, od tamtej pory, ta prosta pizza nazywa się  Margherita i do dziś jest to najpopularniejsza pizza na świecie. Choć oczywiście przez ponad sto lat jej istnienia, powstały dziesiątki różnych rodzajów i smaków. Dodatki można wybierać wedle własnych upodobań – od pieczarek, szynki i salami, przez oliwki, ananas i szpinak, po kurczaka, tuńczyka czy kukurydzę. Ciasto musi być drożdżowe, sos prawdziwie pomidorowy, a ser to mozzarella z włoskiej Kampanii.

Czego nie wiedziliście o pizzy?

Pizza

Zanim pizza pojawiła się we Włoszech, znana była w innych miejscach na świecie. Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane były praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem.

Dziś, codziennie na świecie sprzedaje się ok. 13 milionów pudełek pizzy. Prawie połowa Amerykanów je pizzę przynajmniej raz w tygodniu. Smakosze powinni zapomnieć o keczupie i sosie czosnkowym. Wiadomo też, że lokale często dowożą pizzę pod wskazany adres. W 2001 roku ciasto odbyło podróż… w kosmos. Dostarczono je na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Koszt dostawy sięgnął miliona dolarów.

Czytaj więcej