Czytasz: Dziś Światowy Dzień Pizzy

Dziś Światowy Dzień Pizzy

Dziś kalorii nie liczymy - nadeszło święto najpopularniejszego dania na świecie!

Zaczeło się od zwykłego placka o kulistym kształcie, który pełnił w Egipcie funkcję płatniczą. Pierwszy raz wyraz piza pojawił się jednak w dokumencie z 997 roku. Przez wiele wieków wykształciło się wiele różnych form wypiekania pizzy - w XVII wieku w obiegu funkcjonowały np. pizza alla mastunicola, czyli przyprawiona bazylią i serem i pizza al cecinelli, czyli wypiek z rybą. Jednak prawdziwym hitem pizza staje się dopiero po upowszechnieniu się pomidorów. Pierwsze pizzerie pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. Wielkim fanem tych wypieków był Ferdynand II Burbon. Jednym z rodzajów pizzy jest margherita, której nazwa wywodzi się od królowej Małgorzaty Sabeudzkiej. Włoski kucharz Esposito stworzył dla niej trzy pizze, z których najbardziej zasmakował jej wariant z mozarellą.

Ślady pizzy w polskiej historii

Choć możemy znaleźć wzmianki o tym, że na stole weselnym Zygmunta Starego i Bony Sforzy znalazła się pizza, przysmak ten nie zadomowił się wtedy w naszym rodzimym menu. Pierwsze pizzerie zaczęły powstawać dopiero w PRLu, a dziś możemy natknąć się na lokal serwujący włoskie dania na każdym rogu.

Włoska metoda podawania pizzy różni się od naszej. We Włoszech pizzę jada się na bardzo cienkim cieście, polewa się sosem z pomidorów i oliwą i zwykle kupuje się ją na wagę. W polskich pizzeriach serwuje się zwykle wypieki o konkretnych rozmiarach i z ketchupem oraz sosem czosnkowym.

Świetna okazja, aby się najeść!

Ten dzień to świetna okazja, aby zjeść więcej za mniejszą stawkę, bowiem sporo lokali serwujących pizzę organizuje liczne promocje! Tak oto możemy trafić na podwójne, a nawet potrójne pizze w cenie jednej i wiele, wiele innych. Zamierzacie świętować?