Czytasz: Jak zrobić domowe pączki z piekarnika?

Jak zrobić domowe pączki z piekarnika?

Zobacz najlepsze przepisy na domowe pączki.

Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek? Zobacz najlepszy sprawdzony przepis na pączki z piekarnika. Tradycyjne pączki są pyszne!

Najlepsze przepisy na domowe pączki

ZOBACZ TAKŻE: Pączki babci Jasi. Zdradzamy sprawdzony przepis

 

Domowe pączki z piekarnika - PRZEPIS 1

Domowe pączki z piekarnika - składniki:
500 g mąki
3 jajka
80 gr cukru
80 gr roztopionego masła
szczypta soli
2 paczki suchych drożdży (14 gr) lub 2 kostki świeżych
2 cukry wanilinowe
200 ml mleka

Domowe pączki z piekarnika - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto tak długo aż będzie sprężyste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować na ok 4 mm gruby placek, wyciąć kółka. Na środek kółka dać łyżeczkę lub 2 dżemu, zakleić boki, uformować pączek. Odstawić na 30 min. Po 30 min. Posmarować roztopionym masłem lub mlekiem. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku góra dół ok. 20 min. Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Jak wykonać domowe pączki z piekarnika? Zobacz sprawdzone przepisy na domowe pączki na Tłusty Czwartek.

Domowe pączki z piekarnika - PRZEPIS 2

Pączki bez smażenia z piekarnika - składniki:
300 g mąki pszennej (np. poznańskiej)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
40 g cukru pudru
40 g masła o temperaturze pokojowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, dżem lub marmolada do nadzienia, cukier puder do posypania gotowych pączków

Pączki bez smażenia z piekarnika - wykonanie:

Domowe pączki: Jak zrobić pączki na tłusty czwartek i nie tylko z nadzieniem różanym?

Pączki na Tłusty Czwartek. Puszyste i selikatne domowe pączki PRZEPIS

Tradycyjne pączki krok po kroku. Przepis na Tłusty Czwartek

Pączki babci Jasi. Zdradzamy sprawdzony przepis na domowe pączki

Jeśli chodzi o pączki w internecie można znaleźć wiele przepisów. Wraz z modą pojawiły się fit pączki bez tłuszczu oraz te bezglutenowe. Jednak w tłusty czwartek wypada zjeść tego jedynego najwspanialszego pączka, aby przyswojone kalorie były tego warte.

W moim domu tylko raz w roku przygotowujemy pączki. Nigdy nie korzystamy z gazet, czy portali, całą wiedzę skrywa magiczny zeszyt. Stamtąd właśnie pochodzi przepis na pączki, które teraz i Wy możecie zrobić. 

Ten przepis na pączki to 40-letnia, sprawdzona receptura. Więc nie ma prawa nie wyjść. Na dodatek jest szybki i prosty w wykonaniu. 

Składniki na tradycyjne domowe pączki:

50 dkg mąki
4 dkg drożdży
5 żółtek
7,5 dkg cukru
1 szkl. mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżka spirytusu
smalec do smażenia 
cukier puder do dekoracji


Tradycyjne domowe pączki - przygotowanie:

Drożdze ucierami z mlekiem i cukrem - odstawiamy do wyrośnięcia. Z pozostałych skłądników wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy drożdżowy zaczyn oraz spirytus. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość można formować pączki. Drożdżowe kuleczki smażymy w głębokim tłuszczu. Smalec powinien być przeźroczysty dopiero wtedy należy przystąpić do smażenia. Gdy pączki osiągną złocisty kolor są już prawie gotowe. Wyciągamy je na talerz, czekamy aż przestygną i obsypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!

 

Czytaj więcej