Relacja

Dominik Duraj najlepszym szefem kuchni 2017!

Podczas prestiżowego spotkania Gault&Millau Polska Tour w Krakowie uhonorowano najlepszych szefów kuchni Polski Południowej. Szefem Roku 2017 został Dominik Duraj, szef kuchni Restauracja Villa Gardena w Chorzowie!

Dominik Duraj
Dominik Duraj
Szef kuchni Villa Gardena w Chorzowie.

Każdy ze zwycięzców Gault&Millau Polska Tour w Krakowie zaprezentował swoje popisowe danie.

Dominik Duraj podbił podniebienia publiczności serwując znakomitą piersią z kaczora z foie gras z musem śliwkowym i chrzanem, które stanowi zapowiedź jesiennego menu w Villa Gardena.

Wśród 150 uczestników prestiżowego wydarzenia można było dostrzec szefów kuchni ze śląskich restauracji. Dziennikarze portalu Silesia Smakuje dostrzegli m.in. Przemka Błaszczyka, szefa kuchni i właściciela Mañana Bistro & Wine Bar, który 2 lata temu został nagrodzony przez Gault&Millau tytułem Szef Jutra, Witka Wróbla - szefa kuchni NOVO oraz ekipę Bistro & cafe Zielnik - szefową kuchni Martynę Rusin i Sebastian Stellwaga.

Dominik Duraj, szef Restauracja Villa Gardena - Szef Roku 2017 Polski Południowej z Justyną Adamczyk, redaktor naczelną Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska

Gault & Millau Tours

Gault & Millau Tours to spotkania organizowane w czterech regionach Polski: Centrum-Lubelszczyzna (Warszawa); Wielkopolska-Ziemia Lubuska, Dolny Śląsk (Poznań); Małopolska-Podkarpacie-Bieszczady, Górny Śląsk (Kraków) oraz Pomorze-Kujawy, Mazury-Warmia-Suwalszczyzna-Podlasie (Sopot). Na każde ze spotkań zapraszani są szefowie kuchni z poszczególnych regionów, reprezentujący restauracje, które znalazły się w ostatniej edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska 2017. Wśród zaproszonych są też restauracje, które aktualnie wizytują inspektorzy Gault & Millau i które mają szansę znaleźć się w przewodniku na rok 2018. Samo zaproszenie na Tour jest już dla szefów kuchni wyróżnieniem i dowodem uznania.

>> VILLA GARDENA - CZAROWANIE SMAKIEM <<

Misją marki Gault & Millau i jednocześnie ideą Gault & Millau Tours jest stałe i kompleksowe podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce. Celem organizacji wydarzenia jest integracja środowiska gastronomicznego oraz zwrócenie uwagi na unikalny charakter kultury i tradycji danego regionu, poprzez jego kuchnię i regionalne produkty, które wykorzystują zaproszeni szefowie.

Czytaj więcej

Napisz do autora k.pilawa@silesion.pl
Zmiana kategorii na: MODA I URODA