Czytasz: Dlaczego warto jeść jabłka? Zobacz powody

Dlaczego warto jeść jabłka? Zobacz powody

Są nieocenione, jeżeli chodzi o nasze zdrowie.

Owoce, którymi można zajadać się przez cały rok, bogate w wartości odżywcze i witaminy. Składniki wielu pysznych ciast i deserów oraz obiadów, takie jakie robiła babcia. Jabłka są owocem polskim i z naszym krajem się kojarzą. Na naszej mapie duży procent stanowią sady, pełne różnych rodzajów jabłek. Jabłka są nieocenione, jeżeli chodzi o nasze zdrowie, co zaraz pokażemy.

Jabłka kontra cholesterol

Zjedzenie nawet jednego jabłka w ciągu dnia obniża stężenie cholesterolu o kilka procent oraz zmniejsza ryzyko zawału. Poprzez dostarczanie do organizmu pektyn, hamowane jest wchłanianie cholesterolu z jelita, dzięki czemu w organizmie produkowany jest zdrowy cholesterol. Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w tych owocach zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Nieskończona młodość

Antyoksydanty zawarte w jabłkach przedłużają życie komórek organizmu. Spożywanie ich systematycznie poprawia wygląd skóry, opóźnia pojawianie się zmarszczek czy też spowalnia proces pogarszania się wzroku. Dodatkowo, zapobiega miażdżycy, chorobom serca, nowotworom czy cukrzycy.

Jak chudnąć to tylko z jabłkami

Jabłka to jeden z najbardziej popularnych owoców osób będących na diecie i prowadzących zdrowy tryb życia. Owoce te, są bogate w błonnik, który usprawnia metabolizm oraz pracę całego organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne, a mimo wszystko jedno jabłko potrafi uzupełnić brakujące zapotrzebowanie energetyczne.

Wsparcie dla układu odpornościowego

Jabłka są niezwykle cenione jesienią i zimą, gdyż pomagają one w walce z infekcjami i chorobami poprzez polepszenie odporności organizmu. To wszystko dzięki zawartych w nich cynku, czyli składnika budującego białe krwinki odpowiedzialne za naszą odporność. Dodatkowo sprzyjają one tworzeniu się właściwej flory bakteryjnej w jelitach.

Moc korzyści

To tylko niektóre z wielu pozytywnych aspektów jakie dają nam jabłka. Warto pamiętać o tym, że poprawiają one urodę, nie wywołują alergii oraz odżywiają mózg dzięki zawartym węglowodanom. Polecają je również stomatolodzy, gdyż jabłka wzmacniają szkliwo. Dobrze pamiętać o tych owocach podczas przygotowywania posiłków na cały dzień.