News

Cukiernik z Sosnowca powalczy w Lodziarskich Mistrzostwach Świata

Jedziemy do Rimini pokonać cały świat!

Konkurować z Włochami w robieniu lodów to wielkie wyzwanie. Podjęli się go polscy cukiernicy. 20 stycznia 2018 roku w Rimini rozpocznie się ósma edycja Lodziarskich Mistrzostw Świata (Coppa del Mondo della Gelateria). W trwającym cztery dni konkursie (20-23 stycznia) uczestniczyć będzie 12 ekip z całego świata. W tym gronie znajdzie się także drużyna z Polski.

Polski zespół wystąpi w składzie: Łukasz Parzymski, Tomasz Szypuła, Rafał Macała i Damian Wiśniewski. Menedżerem zespołu i równocześnie członkiem międzynarodowego jury będzie Sebastian Szmyd.

Obok Polaków w Coppa del Mondo della Gelateria 2018 wystąpią reprezentacje: Argentyny, Australii, Brazylii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kloumbii, Maroka, Szwajcarii, Stanów Zjednoczonych oraz Ukrainy.

W trakcie mistrzostw każda z drużyn będzie miała za zadanie przygotować aż osiem konkursowych prezentacji:

udekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi,
deser lodowy w pucharku,
tort lodowy,
przystawkę wraz z lodami gastronomicznymi,
autorskie lody stworzone na bazie składnika wylosowanego w ramach tajemniczego pudełka (mystery box),
lodowy snack,
dwa eksponaty - jeden wykonany z krokantu i drugi z bryły lodowej,
bufet finałowy prezentujący wszystkie prace.

Polska ekipa intensywnie przygotowuje się do udziału w mistrzostwach. Treningi i próby trwają w Centrum Kreacji Master Martini w Modlniczce koło Krakowa. 

Kto w Rimini kręcić będzie polskie lody?

Poznajcie polską ekipę cukierników:

Łukasz Parzymski – lodziarski mistrz Polski z 2017 roku (w parze z Tomaszem Szypułą). Technolog w firmie Master Martini Polska i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini.  Cukiernik z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w pracy z czekoladą i karmelem.   

Tomasz Szypuła – lodziarski mistrz Polski z 2017 roku (w parze z Łukaszem Parzymskim). Właściciel „Lodziarni pod orzechem” w Baborowie, autor bloga Lodowe inspiracje. Bogate doświadczenie zawodowe zdobywał jako technolog aplikacyjny w renomowanych firmach. Absolwent politologii.

Rafał Macała – mistrz cukiernictwa. Współwłaściciel Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie. Był członkiem polskiej ekipy na cukiernicze mistrzostwa świata w Mediolanie w 2015 roku (złoto za deser lodowy). Specjalizuje się cukierniczych formach przestrzennych. W Rimini odpowiadał będzie za eksponat z krokantu.

Damian Wiśniewski – mistrz Polski w dekoracji tortów artystycznych z 2015 roku. Członek Sweet Team Poland, grupy kreatywnych dekoratorów, która zdobyła złotą nominację w Cake International w Birmingham. Właściciel pracowni Creative Pastry Chef.

Sebastian Szmyd – mistrz cukiernictwa z ponad 20-letnim doświadczeniem. Główny technolog w Master Martini Polska, menedżer i wykładowca Centrum Kreacji Master Martini, doradca i szkoleniowiec. Uczestnik, laureat a także juror w wielu krajowych i międzynarodowych  konkursach cukierniczych (m.in. w Brnie, Barcelonie, Mediolanie). Cukiernik z ogromnym autorytetem zawodowym.

Coppa del Mondo della Gelateria

To obecnie najważniejszy międzynarodowy konkurs w branży lodziarskiej. Organizowany jest w cyklu dwuletnim (w latach parzystych) w trakcie targów Sigep w Rimini. Pierwsze miejsce honorowane jest czekiem w wysokości 12 tysięcy euro, drugie 6 tysięcy a trzecie 3 tys. euro. Przyznawane są także nagrody specjalne (m.in. za innowacyjny smak, estetykę prezentacji, lody gastronomiczne).

Zgodnie z regulaminem w kolejnej edycji mistrzostw nie może uczestniczyć reprezentacja kraju, który posiada aktualny mistrzowski tytuł (stąd nieobecność w bieżącej edycji reprezentacji Włoch).

Pomysłodawcą konkursu i szefem jury jest Giancarlo Timballo.

Czytaj więcej

 

Napisz do autora a.smolak@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Historia naszego regionu