Czytasz: Co zrobić z dyni po Halloween?

Co zrobić z dyni po Halloween?

Po Halloweenie tysiące dyń zamieniają się w odpadki. Podpowiadamy, co można ugotować ze swojej halloweenowej lampy.

Gdy Halloween dobiegł końca nadszedł czas, aby pomyśleć, co zrobić ze swoją dynią.  Ale zanim rzucisz swojego Jack'a O'Lantern prosto do kosza, oto kilka sposobów  na pyszne potrawy z dyni.

Dynia jest dobrym źródłem witamin A,C,E i witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Jest bogata w potas, żelazo, calcium, magnez, fosfor, miedź, mangan, sod i cynk. Ma również dużo karotenów, a im więcej, tym intensywniejszy kolor.  Dynia jest niskokaloryczna, a dania z dyni są niezwykle proste do wykonania. Przekonaj się!

 Bigos z dyni

Co będzie potrzebne? W roli głównej oczywiście dynia, a pomagają jej: cebula, dorodne papryki, kiełbasa, przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa). Na patelni podsmaż kiełbasę z cebulką, a następnie przełóż do garnka z pozostałymi składnikami pokrojonymi w kostkę. Gotuj do miękkości i przypraw wszystko do smaku. Doskonałe, aromatyczne danie jesienne dla całej rodziny.


Zapiekanka z dyni i warzyw

Dynię myjemy, kroimy w kostkę. Dobieramy do niej warzywa, które lubimy, ale mogą to być też ziemniaki, cebula, marchewka, seler, brokuły, kalarepka. Cebulkę warto chwilę podsmażyć dla lepszego smaku. Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy jajkiem wymieszanym z odrobiną śmietany i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Na koniec można zapiekankę posypać tartym żółtym serem.


Prażynki dyniowe

Wieczorami uwielbiasz pochrupać coś, siedząc przed telewizorem? Możesz przygotować smaczną przekąskę dyniową. Jej przygotowanie zajmuje kilka godzin, jest za to bardzo zdrowa. Twoje dzieci na pewno ją polubią.

Dynię kroimy na paseczki i suszymy w piekarniku przez ok. 3 godziny, w temperaturze 60 stopni. Można jeść same jako czipsy lub zrobić do nich dipy serowe.

 Zupa krem z dyni

Któż z nas nie zna jej pysznego, kremowego smaku? Zupa krem z dyni jest zdrowym, pożywnym i rozgrzewającym pomysłem na jesienny obiad lub kolację. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą do ¾ wysokości. Do gotującej się dyni dodajemy kostkę rosołową, imbir, czosnek, trawę cytrynową. Na koniec zabielamy śmietaną i miksujemy na gładką masę.

 
Naleśniki, racuchy i placki, czyli szybkie danie z dyni

Dynia może być przygotowywana na słodko, ale i na słono. Co jeszcze można z niej zrobić? Bardzo łatwe i szybkie placki w różnych formach! Mogą być to cienko wysmażone naleśniki, faszerowane białym serem i dyniowym puree, ale mogą być to również puszyste, słodkie racuchy, na kefirze lub mleku, w których jabłka zostały zastąpione startą na tarce dynią. Warto przygotować także wytrawne placki z dyni – z cebulką, świeżą szałwią i natką pietruszki. Szczypta chili doda im ostrości i rozgrzeje nasz organizm! To świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych