Czytasz: Co zjemy w 2018 roku? Guanabana i harissa

Co zjemy w 2018 roku? Guanabana i harissa

Ogłoszono listę najmodniejszych smaków. Przyszły rok będzie należał do egzotycznych owoców i przyprawy z Tunezji. A kawa i herbata zyskają nowe życie

Sól, pieprz, papryka, zioła. To główne przyprawy. Ale nie dla restauratorów. Oni od dawna eksperymentują, kreując nowe smaki. Niedawno ogłoszono, że w przyszłym roku będzie... słodko i pikantnie. Niby nic nowego? No to przeczytajcie prognozy Instytutu Technologii Żywności w Chicago. Zapowiada się kuchenna rewolucja.

Sprawdź, co zjesz w nowym roku.

Lista najmodniejszych smaków 2018 

1. Guanabana
2. Harissa
3. Kawa i herbata
4. Szafran, chrzan, kurkuma
5. Regionalne zioła

Lista smaków, jakie królować będą już w przyszłym roku, zaskakuje! Czy nasze podniebienia czeka kulinarna uczta? 

  • Guanabana
The LEAF Project

Jak zapowiadają eksperci z Instytutu Technologii Żywności w Chicago hitem okarze się owoc spotykany na Kubie i w Meksyku. O czym mowa? O dużym, zielonym owocu zwanym guanabana.

Według specjalistów owoc "smakuje jak truskawki z ananasem z kwaśną nutą cytrusów i kremową konsystencją kokosa lub banana". 

Do tej pory mogliśmy spotkać go w jogurtach. Powszechnie stosowany jest również jako dodatek słodzący.

  • Harissa

Po słodkim owocu nasze kubki smakowe rozgrzeje ostra pasta. Używana głównie w Tunezji, Libii i Armenii. Czerwony krem powstaje z papryki chili, czosnku i kolendry. Często w harissie pojawia się również kminek zwyczajny i rzymski oraz pomidory. Gładka pasta występuje też pod postacią proszku. Mieszanka używana jest jako dodatek do makaronów, kanapek i zup.

  • Kawa i herbata

Te dwa napoje dodają nam energii i pobudzają do działania. Urozmaicają dania oraz desery. Od przyszłego roku ich rola ma być jeszcze większa. Kawosze już mogą się cieszyć. Smak kawy i herbaty ma coraz częściej pojawiać się na naszych talerzach. Mocny aromat w lodach czy jogurtach to nie wszystko. W przyszłym roku kurczak, bajgle, a nawet przystawki mają mieć smak kawy... Drobiowa pierś z odrobiną kofeiny?  Sprawdź przepis.

  •  Kolorowe przyprawy 

Jeszcze nieraz usłyszymy o kurkumie czy szafranie. To właśnie do nich należeć będzie przyszły rok. W naszych kuchniach pojawią się również pieprz cayenne i dobrze znany chrzan.

 

 

  • Regionalne zioła

Eksperci uważają, że przyszły rok należeć będzie również do tego, co lokalne. Sezonowe zioła i rośliny, które można znaleźć w lasach czy na łąkach, wkrótce pojawiają się również na talerzach w największych restauracjach. Sałatka z koniczyną i listki brzozy. A może płatki z dzikiej róży z cukrem? Sprawdź już dziś, jak smakują!

>> Zupa z podagrycznika, sałatka z koniczyną i naleśniki z babką lancetowatą << 

 

źródło: http://www.elle.pl/

 

Czytaj więcej