News, Historia

Ciasteczka cieszyńskie. Przepisy

Zbliża się 10. edycja konkursu na cieszyńskie ciasteczka.

- W tym roku wprowadziliśmy nowa konkursową kategorię – eksperyment, z myślą o miłośnikach kulinarnych eksperymentów oraz poszukiwaczach nowych smaków i form. Oczywiście do udziału zapraszamy też zwolenników tradycyjnych receptur – mówi Beata Mońka z Zamku Cieszyn, który jest organizatorem imprezy.

Cieszyńskie ciasteczka od 2007 roku znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Tradycja ich wypiekania na Śląsku Cieszyńskim sięga czasów panowania Habsburgów.

fot. Zamek Cieszyn

Cechą charakterystyczną jest ich różnorodność. Wszystko zależy tu od pomysłowości gospodyń. Im bardziej kolorowe i przyozdobione orzechami, migdałami, rodzynkami, lukrami i polewami, tym lepiej. Pierniczki, ciasteczka kruche lub ciasteczka z płatków owsianych i budyniu. Ich wielkość powinna wahać się w granicach 2-3 cm.

Trochę historii

Tradycje kulinarne Cieszyna, autorstwa Urszuli Zwardoń, Renaty Karpińskiej i Doroty Wiewióry, podają, że ilość i jakość ciastek zależała od zasobności gospodarzy, gdyż były to drogie wyroby. Do ich sporządzania używało się dużych ilości masła, cukru, ale były również przepisy, do których potrzebna była jedynie margaryna i skwarki. Innym niezbędnym składnikiem ciasteczek były bakalie. Najbardziej popularne były orzechy włoskie i laskowe, ale używało się też migdałów, kokosu i rodzynek.

Rogaliki, grzybki, kiełbaski, kwiatki

Dodawano też alkoholu do smaku. W bogatych domach piekło się od kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu rodzajów ciasteczek o przeróżnych kształtach: kiełbasek, grzybków, salami, rogalików, kwiatków etc., nierzadko bardzo wymyślnych, charakteryzujących się kruchością, delikatnością i bardzo dobrym smakiem.

Inne, bardzo popularne ciastka to: kruche sklejane dżemem i składane warstwowo, aby tworzyły piramidę, kulki ponczowe, zozworki z dodatkiem imbiru (panowie lubili je do wina), albo anyżówki, amoniaczki, ciasteczka formowane przez maszynkę, półksiężyce wykrawane kieliszkiem, margarynioczki.

Były też domy, w których piekło się ciasteczka kruche z mąki, jaj, cukru i masła, wycinane foremką w różne kształty, np. liście dębu, choinki, grzybki etc. Były one większe niż poprzednio wymienione ciastka. Po upieczeniu wieszano je razem z jabłkami na choince jako ozdoby. Upieczone ciastka przechowywało się w pudełkach, każdy rodzaj osobno, aby nie wyschły i nie zmieniły smaku.

Domowe ciasteczka w prezencie pod choinką

Wszystkie te ciastka znane są do tej pory i pieczone przed Bożym Narodzeniem, jednak z czasem zaczęto wzbogacać przepisy i obecnie stosuje się więcej bakalii, alkoholu i masła – dla udoskonalenia smaku. Pozostał także zwyczaj obdarowywania się ciastkami przed świętami. Małe paczuszki ciastek, udekorowane gałązką jodłową lub świerkową zabiera się, idąc w odwiedziny do rodziny i znajomych, w zamian otrzymuje się podobne.

Ciasteczka cieszyńskie PRZEPISY:

Konkurs

Zgłoszenia: do 16 grudnia 2016 – osobiście w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn, telefonicznie: + 48 33 851 08 21 w.14 lub mailowo: wzagan@zamekcieszyn.pl. Rozstrzygnięcie konkursu: 18 grudnia 2016, godz. 15.00.

Konkursowe jury będzie oceniało: zgodność z tradycją, estetykę i staranność wykonania, bogactwo form, smak i sposób podania.  

 

 

 

 

Napisz do autora s.borszcz@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Karolinki 2017