News

Bielska uczta dla podniebienia

W Bielsku trwa Festiwal Smaku! Zobacz co w menu!

Celem Festiwalu, który potrwa do 17 marca, jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najsmaczniejszych lokali w mieście. Dlatego też, przez pięć dni, do piątku, bielskie restauracje oraz kawiarnie będą proponować mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania. 

Silesion.pl jest patronem medialnym wydarzenia.

fot. Organizator

festiwal smaku. CO I ZA ILE?

Restauracje serwują festiwalowe menu w cenie 9 zł przystawka, 15 zł danie główne, 20 zł cały zestaw. Kawiarnie 5 zł napój, 7 zł deser, a 10 zł kosztować będzie cały zestaw. Na specjalnie przygotowanej mapie mieszkańcy mogą zaplanować swoją kulinarną przygodę.

ZOBACZ TAKŻE: KULINARNA RAJZA PO BIELSKU

Dla wszystkich chętnych na kulinarne podróże po mieście przygotowana zostanie specjalna aplikacja na urządzenia mobilne (Android). Znajdą się tam wszystkie lokale biorące udział w festiwalu, dokładne menu ze zdjęciami oraz intuicyjna mapa z nawigacją.

Wydarzenie zorganizowano już wcześniej w Radomiu, Częstochowie, Zabrzu, Rybniku, Kielcach, Gliwicach i jak dotąd wszędzie odniosło wielki sukces.

Więcej o Festiwalu Smaku w Bielsku-Białej na www.Festiwal-Smaku.pl 

Festiwal Smaku. Co w menu:

1. Restauracja Wirtuozeria

Przystawka:
Śledź smażony podany na galaretce z ogórka
Danie główne:
Polędwiczka pieczona w ekspandowanych zbożach z sosem z grzybów leśnych, 
placuszki cukiniowo-marchewkowe, sałatka 

Piwo 0,3 + deser - Ślimaczki kakaowe z nadzieniem z białej czekolady, sos malinowy

Adres:
ul. Pocztowa 39 | Tel: 33 811 41 41
http://restauracjawirtuozeria.pl/ 

2. Restauracja Browar Miejski

Przystawka: Krem z pomidorów z grzanką z mozzarellą.

Danie główne: Schab po góralsku z oscypkiem i boczkiem serwowany z pieczonym ziemniakiem

UWAGA!!! Wydawanie dań festiwalowych w godz 12.30-17.00 

Adres:
ul. Piwowarska 2 | Tel: (33) 815 02 70
Witryna: www.browarmiejski.pl

3. Restauracja Hotelu Sahara

Przystawka: Krem paprykowy z paluchami grissini

Danie główne: kacze udo w cydrze gruszkowym, podane z musem z buraków i kaszą bulgur aromatyzowaną kurkami

Adres:
ul. Falista 13 | Tel: (33) 486 11 00
Witryna: www.hotelsahara.pl/restauracja 
 
4. Folwark

Przystawka: Domowe ravioli z wędzonym łososiem i masłem szałwiowym

Danie główne: Pieczeń z indyka, risotto z zielonym groszkiem, pieczarka portobello panierowana w pestkach słonecznika

Adres:
aleja Gen. Andersa 21 | Tel: (33) 828 06 00
Witryna: www.folwark.bielsko.pl 

5. Asian Station - Hotel President

Przystawka: POR PIE TORD - Smażony spring rolls z kurczakiem, dip chilli

Danie główne: Polędwiczka wieprzowa stir - fried z tajską bazylią/ smażone na woku kawałki wieprzowiny z warzywami, tajską bazylią w pikantnym sosie

Adres:
ul. 3 Maja 1 2 | Tel: (33) 812 25 63
Witryna: www.hotelpresident.pl 
 
6. Aperta Caffe

Deser: beza Pavlova z kremem waniliowym i świeżymi owocami dodatkowo kawa biała lub czarna

Danie główne: Tagliatelle z Speck Trentino, suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem, w kremowym sosie.Przystawka: lampka wina Casa Lunardi Pinot Grigio.

Adres:
ul. Matejki 3/1 | Tel: +48 605 262 000
Witryna: www.apertacaffe.pl 

7. Starówka BISTRO Wino Ciacho

Przystawka: Gravlax podany na marynowanym buraku z pianą z ginu i toniku.

Danie główne: Tagliatelle z palonym bakłażanem, suszonym pomidorem, pesto i świeżo mielonym pieprzem.

Deser: Dowolna Kawa + mocno czekoladowe ciacho z sosem karmelowym

Adres:
plac Franciszka Smolki 5 | Tel: (33) 816 96 96

Witryna: www.facebook.com/StarowkaBistro/ 

8. Cukiernia "Gęsi Pipek"

Napój + deser: Napój: Herbata malinowa Na bazie herbaty czarnej z dodatkiem prawdziwych malin pływających w wywarze. Podawana z sokiem malinowym, cytryną i odrobiną kruszonego cynamonu (składniki można mieszać i dodawać według własnych upodobań).

Deser: Beza Pavlowa Beza (białko i cukier w odpowiednich proporcjach) długo wypiekana w niskiej temperaturze. Krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca się w środku. Z delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone, posypana granatem. Smaku dopełnia „sos” truskawkowy

Napój + deser: Napój: Cappuccino Brûlée Espresso z dodatkiem mocno spienionego mleka i karmelizowanym, brązowym cukrem tworzącym sztywną powłoczkę na delikatnej mlecznej pianceDeser: Dyniowe Tiramisu Biszkopty nasączone esspreso, przełożone lekkim kremem dyniowym, całość zwieńczona (jadalnym) owocem physalisu

Adres:
Zielona 3, Wilkowice | Tel: +48 723 844 373
Witryna: gesipipek.wixsite.com/cukiernia 

11. Lunita Restauracja&Cafe

Danie główne: policzek wołowy / demi glace / ziemniak / trufla / kiszony przez nas ogórek /papryka /kapary

Przystawka: Wędzony przez nas schab/szynka / baleron / boczek / pesto pietruszkowe / bulki francuski
Adres:
ul. Sobieskiego 50 | Tel: (33) 822 32 75
Witryna: www.lunita.bielsko.pl 
 

12. Magnum Stek i Wino

Przystawka: Tatar z siekanej polędwicy wołowej z cebulką ogórkiem konserwowym, kurkami oraz anchois. Podany z masłem i pieczywem oraz grubo mielonym pieprzem.

Danie główne: Mini burger z 100 % wołowiny, świeżą sałatą, pomidorem, grillowaną cebulką oraz sosem burgerowym. Całość podana w chrupiącej bułce.

Deser: Torcik czekoladowy z gałką sorbetu i kawą czarną lub cappuccino.

Adres:
ul. Ratuszowa 3 | Tel: (33) 888 88 88
Witryna: www.stekiwino.pl 
 

13. Pastamore

Przystawka: Rostbef w otoczeniu sera koziego, melona, buraka, biszkopta oraz Martini

Danie główne: Górka cielęca, assiette z dyni, chips z jarmużu oraz babka ziemniaczana

Adres:
ul. Partyzantów 22 | Tel: +48 601 454 304
Witryna: www.facebook.com/pastamorebielsko 

14. Restauracja Pod Dębowcem

Przystawka: roladki z cukinii, twaróg ziołowy, czarny sezam, dressing wiśniowy.

Danie główne: boczek z dzika, rozmaryn, czerwony pieprz, puree z zielonego groszku, burak marynowany.

Adres:
Restauracja Pod Dębowcem
ul. Karbowa 38 | Tel: (33) 474 10 74
Witryna: www.poddebowcem.pl 
 

15. Dog's Bollocks Pub / Szpilka

Danie główne: Pastrami Waffle
Festiwalowy Sandwich przygotowany z dwóch chrupiących, pszennych gofrów nafaszerowanych wyjątkową kompozycją składników. Głównym bohaterem tego dania jest domowe pastrami - krucha wołowina peklowana z dodatkiem liścia laurowego i jałowca, a następnie wędzona i gotowana na parze. Kropkę nad “i” stawiamy przy pomocy czerwonej cebuli duszonej w sosie ostrygowym, lodowej sałaty, ogórka konserwowego, papryczki chili i domowego sosu BBQ-mango. Niebo w gębie!

Przystawka: Antojitos
Placki taco zapieczone na chrupko z trzema rodzajami sera - mimolette, mozzarella, gorgonzola oraz zieloną cebulką, papryczką jalapeno i czerwoną cebulą marynowaną w occie winnym. Przystawkę serwujemy z dwoma domowymi sosami -> curry ze śmietanką oraz słodkie chili.

Deser: Gelato Affogato
Czekolada / Pistacja / Wanilia / Kokos -> wybierz swój ulubiony smak gelato, a my zaserwujemy go w towarzystwie dogsowego espresso, jako klasyczny włoski deser Affogato.

Adres:
ul. Rynek 28 | Tel: +48 512 364 477
Witryna: www.facebook.com/DogsBollocksPub 

16. Parasol Caffe - Kawiarnia

Napój + deser: Kawa mała czarna lub biała. Deser jogofit - płatki musli lub crunchy, wraz z jogurtem oraz wybranym musem owocowym (malina, porzeczka, truskawka)

Napój + deser: Kawa mała czarna lub biała. Sernik czarci polany płynną czekoladą.

Adres:
ul. 11 Listopada 40 | Tel: +48 533 342 125
Witryna: www.parasolcaffe.pl 
 

17. Naleśnikarnia Su-zette

Przystawka: Pancake's z nutellą oraz musem truskawkowym w otoczeniu brzoskwini 

Danie główne: Spaghetti wykonane z ciasta naleśnikowego w sosie śmietankowo serowym wraz z brokułami w jajku.

Adres:
ul. 11 Listopada 58 | Tel: +48 666 611 113
Witryna: www.su-zette.pl  

18. Toskania Pizza&Pub

Przystawka: Zupa krem z pomidorów z dodatkiem suszonych pomidorów i sera mascarpone

Deser + napój: Panna Cotta waniliowa z owocami lasu. Kawa czarna, biała, espresso i herbata do wyboru

Danie główne: Spaghetti z pesto z rukolą. Saltimbocca z kurczaka podana na sosie śmietanowym z cebulą, papryką i kaparami

Adres:
ul. Zielona 14 | Tel: +48 667 923 555
Witryna: www.facebook.com/toskania.pizza 

19. Margerita Restaurant & Pizza

Przystawka: Ser kozi toczony w płatkach migdałów z mieszanką sałat, imbirem i sosem balsamico.

Danie główne: Polędwiczka z indyka z ryżem czarno białym suszonymi pomidorami, sosem ziołowym i mieszanką sałat.

Deser + kawa: Parfait z chałwy i bakaliami na sosie karmelowy plus kawa – espresso, czarna lub biała 

Uczestnictwo w Festiwalu Smaku i wydawanie dań festiwalowych po stronie Resturacyjnej lokalu.

Adres:
ul. Cechowa 8 | Tel: (33) 812 51 61
Witryna: www.pizzeriamargerita.pl 

20. Sushi Samuraj

Danie główne: California łosoś - ananas, awokado, philadelfia, mięta 
pieprzowa, tykwa, teriyaki)
Przystawka: Samuraj Red - grillowane owoce morza, tatar z łososia z 
chipsem krewetkowym

ul. Leszczyńska 20 | Tel: +48 690 355 188
Witryna: www.sushisamuraj.pl  

21. BeskidBurger

Przystawka : frytki belgijskie z sosem aioli
danie gł: Chrupiąca bułka, 100% wołowiny, sos pomidorowy, per blu, suszone pomidory, odrobina jalapeno, cebula, rukola

Adres:
ul. Wzgórze 6 | Tel: +48 518 820 911
Witryna: beskidburger.pl

22. Restauracja Dwa Światy

Przystawka; aksamitny tatar ze śledzia z pieczywkiem
Danie gł: łosoś z sezamem podany na liściach szpinaku z białą rzodkiewką, muśnięty sosem ziołowym

Deser; delikatne ciasteczko czekoladowe przełożone kajmakiem oraz kawa 
lavazza

ul. Bielska 120 (Kozy) | Tel: +48 660 759 529
Witryna: www.restauracjadwaswiaty.pl 


23. Sicilia Pizzeria Ristorante

Przystawka: makaron Penne alla Norma w aromatycznym sosie pomidorowym z bakłażanami, cebulą, oryginalnym kozim serem ricotta i bazylią

Danie główne: zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym z serem mozzarellą i Grana Padano w towarzystwie placuszków Panelle z włoskiej mąki z ciecierzycy

Deser: deser włoski na bazie serka mascarpone oraz biszkoptów maczanych w kawie i rumie plus kawa - espresso

ul. Piłsudskiego 7 | Tel: (33) 810 63 65 / +48 668 169 265
Witryna: www.facebook.com/Pizzeria-Ristorante-Sicilia-Bielsko-Biała-210144089390895/ 

24. Wróblówka Hotel&Restauracja

Przystawka: Schab dojrzewający, gruszka nashi, focaccia, pesto z rukoli

Danie główne: Polędwiczka wieprzowa w panierce paprykowej, paluchy ziemniaczane, sos lazur, pomidory confit, coulis marchewkowe

Adres:
ul. Krakowska 608 | Tel: (33) 816 90 72
Witryna: www.wroblowka.com.pl 

Czytaj więcej

Napisz do autora s.borszcz@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Video