Czytasz: 5 sposobów na wielkanocną białą kiełbasę

5 sposobów na wielkanocną białą kiełbasę

Przetestowaliśmy je w naszych kuchniach!

To tradycyjne wielkanocne danie. Gotowana, smażona, z cebulką lub bez – sposobów jest wiele. Aby ułatwić Wam wybór przygotowaliśmy dla Was 5 sposobów na wielkanocną białą kiełbasę. Przetestowaliśmy je w naszych kuchniach!

Biała kiełbasa na Wielkanoc - PRZEPISY: 1. Biała kiełbasa w majeranku

Do smażenia najlepiej wykorzystać kiełbasę białą parzoną. Jeśli jednak masz surową, warto najpierw obgotować ją we wrzątku - powinno wystarczyć około 20 minut na wolnym ogniu.

Biała kiełbasa w majeranku - składniki:

  • 60 dag białej kiełbasy
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki majeranku
  • sól

Biała kiełbasa w majeranku - przepis:


Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

 

 


Biała kiełbasa na Wielkanoc - PRZEPISY: 2. Biała kiełbasa w cieśnie francuskim  


Biała kiełbasa w cieśnie francuskim - składniki:
5 średnich parzonych białych kiełbasek, opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie (ok. 45 dag), mały słoiczek musztardy francuskiej, jajko, kminek, sezam, czarnuszka.

Biała kiełbasa w cieśnie francuskim - przepis:

Ciasto francuskie rozmroź na dolnej półce w lodówce, a następnie wyjmij, rozwiń i  pokrój na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmaruj musztardą francuską.

Kiełbaski przekrój w poprzek na pół. Połówki kiełbasek zawiń w kawałki ciasta francuskiego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kiełbaski w cieście, po czym posmaruj je jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Posyp sezamem, czarnuszką oraz kminkiem. Piecz 30 min (200 st.).

 źrodło: http://polki.pl

 

Biała kiełbasa na Wielkanoc - PRZEPISY: 3. Biała kiełbasa tradycyjna


Biała kiełbasa tradycyjna - składniki:
4 kawałki białej kiełbasy, 2 łyżki słoniny na skwarki, woda


Biała kiełbasa tradycyjna - przepis:
Ułożyć surową kiełbasę w garnku tak, by w całości przylegała do dna. Wlać tyle wody, by przykrywała kiełbasę na pół centymetra. Nie przykrywać. Dodać skwarki i podgrzewać do wyparowania wody. Przyrumienić kiełbasę z obu stron. 

 

Biała kiełbasa na Wielkanoc - PRZEPISY: 4. Biała kiełbasa w piwie 


Biała kiełbasa w piwie - składniki:
1 kg białej, surowej kiełbasy, 0,5 litra jasnego piwa, 6 cebul 

Biała kiełbasa w piwie - przepis:
Cebulę obierz, pokrój w piórka, przełóż do naczynia do zapiekania, zalej piwem. Na wierzchu ułóż kiełbasę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 190°C i piecz około 25 minut.

 

Biała kiełbasa na Wielkanoc - PRZEPISY:  5. Zapiekanka z białą kiełbasą

Zapiekanka z białą kiełbasą - sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzi. Jak wystygną kroimy w kawałki.Obieramy cebulę, kroimy w piórka i szklimy na maśle.kiełbasę obieramy i kroimy w kawałki.


Przyrządzamy sos ze śmietany, żółtek i startego żółtego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i gałką muszkatołową.


Smarujemy masłem naczynie żaroodporne, posypujemy bułką tartą. Układamy ziemniaki,na nie cebulę i kiełbasę. Polewamy sosem i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.  

Źródło: http://www.doradcasmaku.pl

Kartki wielkanocne JPG - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie jpg:

 

Kartki wielkanocne PDF - zobacz kartki na Wielkanoc 2018 w formacie pdf:

Zagraj w grę "Złap jajo"! Kliknij przycisk „START" dostępny poniżej. Gra automatycznie uruchomi się w trybie pełnoekranowym. Powodzenia!

Czytaj więcej