Relacja

Bez mięsa, chemii i futer

Fani zwierząt, jedzenia bez mięsa i naturalnych kosmetyków zebrali się tłumnie w katowickim Spodku.

To trzecia edycja festiwalu wegańskich inicjatyw Veganmania.



Można tam zjeść samosę, czyli bezglutenowe indyjskie pierożki, chlebek z pesto i ciasto z masłem orzechowym. Największa kolejka ustawiła się po wegańskie kebaby, gdzie zamiast mięsa ląduje gorące tofu. To opcja dla cierpliwych, na taki kebab trzeba czekać około pół godziny. Pełno jest wystawców z naturalnymi kosmetykami. Są mydła z płatkami owsianymi i balsamy z lnu. Wreszcie ubrania, a wśród nich t-shirty z hasłami broniącymi zwierząt i propagującymi wegetarianizm. Można podpisać petycję przeciwko hodowaniu lisów na futra. Odważni mogą wytatuować sobie buraka czy lawendę w ramach inicjatywy "Tatuaże zamiast futra".

Veganmania to cykliczne wydarzenie organizowane przez największe miasta w Polsce. Celem jest pokazanie zalet kuchni roślinnej i wegańskiego stylu życia. Wielu wystawców oferuje nie tylko wegańskie jedzenie, ale także kosmetyki, ubrania, książki, gadżety i usługi. Uzupełnieniem strefy wystawowej jest strefa wykładowo-warsztatowa, w której porusza się tematy związane z weganizmem.

Impreza odbywa się dzisiaj w Spodku do godz. 19. Wstęp wolny.

Czytaj więcej

Napisz do autora k.glowacka@silesion.pl
Zmiana kategorii na: Gala BCC