Czytasz: Święto młodego wina. To dzisiaj, więc na zdrowie!

Święto młodego wina. To dzisiaj, więc na zdrowie!

Co pić podczas święta młodego wina? Skąd się wzięło święto Beaujolais nouveau?

Młode, lekkie i cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji obchodzi dziś swoje święto. Znacie je?

Beaujolais nouveau - butelki z rocznika 2008:

Beaujolais nouveau. Kiedy wypada święto młodego wina?

Beaujolais nouveau to określenie znane na świecie. We Francji stosuje się zwykle nazwę beaujolais primeur, choć i ta pierwsza jest Francuzom znana. Święto młodego wina ma swoją stałą datę, usankcjonowaną prawnie. Beaujolais nouveau przypada zawsze w trzeci czwartek listopada. Tego to dnia po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat. Wino szczególną popularnością cieszyło się pod koniec lat 70. XX wieku i w latach 80.

Winnice regionu Beaujolais

Winnice regionu Beaujolais
Winnice regionu Beaujolais
Winnice regionu Beaujolais

Beaujolais nouveau, podobnie jak większość pozostałych czerwonych win z regionu Beaujolais jest produkowane z winogron odmiany gamay (dopuszczalny jest udział do 15% innych wybranych odmian z tych samych winnic), w wyniku przyspieszonego procesu winifikacji, zwanego maceracją węglową. Proces produkcji pozwala na szybkie zakończenie fermentacji, a wino jest sprzedawane zaraz po jej zakończeniu, jednak w konsekwencji żywotność takiego wina jest ograniczona do około roku.

Jak smakuje wino beaujolais nouveau?

Charakterystyczny smak beaujolais nouveau nie zależy od szczepu gamay, ale od sposobu winifikacji i utrzymywaniu wysokiej wydajności (co nie sprzyja koncentracji składników aromatycznych i zapewnia lekkość). Bywa porównywany do smaku lizaka albo gumy balonowej. Beaujolais nouveau ma przez to miłośników również wśród osób, które stronią od klasycznego wina. Z chemicznego punktu widzenia na nutę zapachową wpływ mają octan amylu (o zapachu bananów) i octan etylu. Beaujolais nouveau należy podawać dość chłodne (12-14°C).

Beaujolais nouveau - najbardziej znane wino de primeur

Beaujolais nouveau jest najbardziej znanym winem de primeur (nouveau), choć zgodnie z francuskim prawem winiarskim jeszcze z kilkudziesięciu francuskich apelacji można sprzedawać wina w tym samym roku, co winobranie, pod warunkiem oznaczenia ich jako primeur albo nouveau. Po 1 grudnia nie jest to obowiązkowe dla niektórych z nich. Podobne regulacje istnieją m.in. we Włoszech (novello) i Hiszpanii (joven).

Winiarze, producenci beaujolais nouveau promują swój produkt jako proste, lekkie, bezpretensjonalne wino, co wywołuje wzburzenie licznych krytyków, którzy oczekują czegoś więcej. W regionie Beaujolais produkowane są także liczne inne wina, nadające się do dłuższego leżakowania, a niektóre z nich mają prawo do własnych apelacji. Od jednej trzeciej do połowy wina z regionu jest produkowane w wariancie beaujolais nouveau.

WS/wikipedia

Czytaj więcej