News, Kulinaria

Barszcz czerwony [PRZEPIS] Prosty przepis na barszcz czerwony z buraków

Barszcz czerwony z buraków to podstawa wigilii w wielu domach. Sprawdź prosty przepis na barszcz czerwony z buraków. Jak go przygotować?

BarszCZ czerwony z buraków: Prosty przepis 

Przepisów na barszcz czerwony z buraków jest tyle, ile domów, w których się go je. Z pozoru prosty przepis ma wiele wariacji. Przygotowaliśmy przepis na barszcz czerwony z buraków, nie z kupnego koncentratu. Zobacz, jak go zrobić.

Składniki potrzebne, by przygtować barszcz czerwony z buraków:

  • 2 litru bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 1 kg buraków
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • włoszczyzna (por, pół selera, pietruszka, marchewka)
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie (3 sztuki)
  • majeranek (2 łyżeczki)
  • ocet (3 łyżki)
  • sól, pieprz
  • cukier (1 łyżeczka)

Jak zrobić prosty barszcz czerwony z buraków?

Obieramy buraki, myjemy je i kroimy w cienkie plastry.

  1. Gotujemy bulion. Dodajemy buraczki, ocet i cebulę. Dodajemy pieprz, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i majeranek.
  2. Po 30 minutach dodajemy warzywa. Pod koniec gotowania dodajemy sól.
  3. Przecedzamy wywar przez sito. Doprawiamy pieprzem i cukrem.

 

Czytaj więcej

Zmiana kategorii na: Długi weekend